Přihlásit

Chrenek zavřel oboru, lidé mu rušili tetřívka (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ocelářský magnát Tomáš Chrenek rozšířil své aktivity na poli myslivosti. Od Lesů ČR si pronajal oboru Fláje u Litvínova, jednu z největších v Česku.´Neúspěšně usiloval o nákup hájoven.

PRAHA
Flájská obora s 1932 hektary patří mezi největší v Česku a mezi lesníky měla kdysi dobrou pověst. To však už podle současného nájemce neplatí – tím je majitel Třineckých železáren a sítě nemocnic Agel Tomáš Chrenek.

Ten podle svých slov přebral oboru po předchozím nájemci v dezolátním stavu, který se nyní pokouší napravit. Hodlá se soustředit na zlepšení stavu zvěře a bude potřeba také celou oboru znovu zalesnit. „Byla devastována kyselými dešti a byly tam vysázeny náhradní stromové kultury, které jsou napadány kloubnatkou smrkovou, to znamená, že to budeme muset znovu zalesnit,” popisuje své plány.

V rámci svých snah navrhl Lesům ČR také odkoupení dvou hájoven, které se v oboře nacházejí a které hodlal zrekonstruovat. Lesy ČR však prodej zamítly. „Majetek považujeme za strategický, proto neuvažujeme o jeho prodeji,” uvedla mluvčí Lesů Eva Jouklová.

Státní podnik má z minulosti neblahou zkušenost s podobnými převody. Před pěti lety získal od Lesů České republiky oboru Radějov někdejší majitel potravinářské společnosti Hamé Leoš Novotný, jehož syn dnes podniká v železniční dopravě. Novotný od roku 2005 skupoval nemovitosti v oboře a v roce 2010 s ním Lesy ČR směnily i pozemky. Jak prodej nemovitostí, tak směna pozemků v Radějově se ukázaly být pro státní podnik značně nevýhodné a později to ostře kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Jednalo se o strategický a neprodejný majetek státu na hranici se Slovenskem. Směněná území se nacházela v pěti různých částech republiky a nenavazovala na pozemky, na kterých hospodařily Lesy ČR. Mezi lesnickou veřejností panují obavy, že by se podobný scénář mohl opakovat i jinde.

To však Chrenek odmítá. Ten získal Flájskou oboru do pronájmu za 1,82 milionu korun bez DPH už v roce 2012 od Lesů ČR skrze společnost Vlkovská myslivecká, v níž však jeho jméno nefigurovalo. Ta loni fúzovala se společností Zámek Koloděje, jejímž jediným akcionářem je právě Chrenek.

Ocelářský magnát už jednu oboru vlastní. V roce 2010 od restituenta Vítězslava Kumpery koupil za 233 milionů korun někdejší vládní zámek Koloděje i s přilehlou oborou. V barokní stavbě, kde se počátkem devadesátých let rodila kuponová privatizace, nyní s rodinou bydlí.

Radnice chtějí Fláje otevřít Dění kolem obory Fláje sledují i města Litvínov a Meziboří. Nachází se v ní hora Loučná, která je s 956 metry nejvyšším vrcholem východního Krušnohoří, a obora proto bývala oblíbeným výletním místem. Po převzetí Vlkovskou mysliveckou ji však Lesy ČR pro veřejnost uzavřely, údajně kvůli neukázněnosti návštěvníků. „To se však nikdy neprokázalo,” říká místostarosta Litvínova Milan Šťovíček.

Obě města usilují o znovuotevření obory pro veřejnost, loni kvůli tomu vznikla dokonce petice, kterou podepsaly tři tisíce lidí. „Podařilo se nám prosadit částečné zpřístupnění v určitých časech. Pak ale změnily Lesy ČR smlouvu s nájemcem a od té doby tam nikdo nesmí,” říká Šťovíček.

Podle Chrenka však není možné oboru veřejnosti otevřít kvůli ohroženému tetřívku obecnému. „Existují znalecké posudky ochránců i odboru životního prostředí, které jednoznačně říkají, že se jedná o unikátní lokalitu výskytu tetřívka. Jakékoliv zásahy návštěvníků mohou mít pro něj neblahé následky a vést k úplnému vyhynutí v této oblasti,” říká Chrenek.

Podle Evy Jouklové Lesy ČR aktuálně pracují aspoň na vybudování naučné stezky v bezprostřední blízkosti obory. „Její realizace by měla proběhnout v letech 2016 až 2017,” dodává Jouklová. Šťovíček však hodlá v boji za zpřístupnění obory pokračovat. „Klidně půjdeme až za ministrem,” říká.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.