Přihlásit

Návštěvníci Šumavy se mohou těšit na zbrusu nová návštěvnická centra (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U Kvildy bude zaměřeno na jelena, na Srní se budou zájemci moci vydat za vlkem

ROZHOVOR: "Ve spolupráci se zoologickými zahradami v Plzni a Lohbergu získali pár vlků," říká Miloš Juha

Šumava
Jednou z aktuálních priorit, které krátce po svém jmenování do funkce ředitele Správy NP Šumava zmínil ředitel Pavel Hubený, je dokončení dvou návštěvnických center za desítky milionů korun. To, které se nachází v blízkosti obce Kvilda, bude věnováno jelenovi, ve druhém na Srní bude návštěvníky čekat téma vlka.
Podrobnosti Prachatickému deníku sdělil Miloš Juha, náměstek ředitele pro řízení projektů.

* Jaký je aktuální stav zoologického programu Správy NP Šumava, pokud se týká návštěvnických center?
Řekl bych velmi pokročilý. Tento týden přebíráme stavby obou návštěvnických center. Vzhledem k velkému rozsahu staveb předpokládám, že se mohou vyskytnout určité nedostatky a nedodělky, které by se měly odstranit v co nejkratší době. Spolu s tím řešíme personální obsazení center tak, aby byla plně funkční v době zahájení provozu. Ato nejlepší, slavnostní zahájení, plánujeme na srpen, ale raději řeknu ve druhé polovině srpna. Jako první bychom chtěli otevřít návštěvnické centrum Kvilda a s odstupem zhruba dvou týdnů na Srní.

* Už jsou v tuto chvíli někde na území Národního parku Šumava budoucí zvířecí obyvatelé obou center?
Je to trochu komplikovanější záležitost vzhledem k funkci oplocení, kolaudaci a podobně. Jak jsem uvedl, projekty jsou finančně velmi náročné a nemohli jsme si dovolit, že pak budeme dlouhou dobu čekat. Proto jsme ve spolupráci se zoologickými zahradami v Plzni a Lohbergu získali pár vlků. Samozřejmě jsme jim připravili odpovídající podmínky, pokud bychom chtěli mít do budoucna rodinu a celou smečku vlků a jestli to dobře půjde, podaří se je prezentovat při slavnostním otevření centra. Pokud se týká jelení zvěře, máme vytipovány chovy, ze kterých bychom jeleny převezli. Nabízí se jistě otázka, proč do návštěvnického centra neumístíme vlastní jeleny z národního parku, nicméně odpověď je zcela jednoduchá. Důvod je ten, že potřebujeme zvěř méně plachou, aby ustála návštěvnický zájem.

* Zatím největší zájem z novějších aktivit v rámci zoologického programu je o sovinec v Borových Ladech, který v loňském roce dokonce zaznamenal rekord v počtu návštěvníků.
Je to tak, že laserový ukazatel nám ukázal počet vyšší než osmdesát tisíc návštěvníků. Samozřejmě musíme počítat s jistou korekcí, přesto se můžeme bavit o počtu mezi šedesáti a sedmdesáti tisíci návštěvníků. Osobně vidím, že tento projekt, který provozujeme třetím rokem, je přínosem v prvé řadě pro prezentaci ochrany přírody, ale i pro obec Borová Lada. Je to znát i na rozšíření parkoviště v blízkosti sovince a vnímám, že to podpořilo i tamní podnikatele.

* Troufnete si odhadnout v této souvislosti návštěvnost chystaných návštěvnických center?
Obě jsou náročnými projekty a jejich návštěvností jsme se proto logicky museli zabývat. Naše předpoklady jsou takové, že v letní sezoně by mohlo návštěvnická centra navštívit více než tisícovka lidí denně. Jaký by měl být provoz návštěvnických center vzhledemk jejich provozní době? U obou je počítáno s celoročním provozem. Chtěli bychom jet nonstop, protože budou mít k tomu odpovídající podmínky. Bude to jiné oproti sovinci v Borových Ladech, který je návštěvníkům otevřen pouze pět měsíců od května do října. Pak voliéry zazimováváme, stahujeme ochranné sítě a ptáky z expozice převážíme do záchranné stanice v Klášterci.

* Zatím nepadlo slovo o pozorovacích místech pro jelení zvěř?
Nejen je, ale připomněl bych i další součást zoologického programu, a to je záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci. To je významný projekt, který pomohl zachránit již desítky zvláště chráněných druhů zvířat. Překvapivě i stanice přitahuje své návštěvníky a ročně ji navštíví několik tisíc zájemců o prezentaci. A vrátím se k původní otázce, pozorovací místa jelení zvěře mámetři a fungují již od roku 2008. Ta už za dobu jejich existence navštívilo mnoho desítek tisíc lidí, ročně je to kolem tří tisíc návštěvníků. Jedná se o Jelení vrchy u Herciána, Borová Lada a Srní. Měli jsme jeden pozorovací srub na Velkém Boru, ale tam se dlouhodobě ukázalo, že není tak využit, proto jsme jej v předminulém roce přesunuli k přezimovací obůrce u Borových Lad. Takže v tuto chvíli jsou všechny pozorovací sruby určeny k zimnímu pozorování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.