Přihlásit

Zvěř v lesích zatím nedostatkem vody netrpí (Valašký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko
Problémy zatím nepřináší vedra a následné sucho volně žijící zvěři ve valašských kopcích.
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michala Zubíčka je tomu tak díky charakteru krajiny. Nedá se prý ani předpokládat, že se situace změní v případě pokračování teplého počasí bez deště.
Nejcitlivější na sucho a vodu je zajíc. "Tento problém se ale Valašska netýká. Zajíců tady žije málo. A navíc tam, kde se vyskytují, s vodou problémy nejsou," poznamenal Michal Zubíček.
Na Valašsku žije převážně srnčí a černá zvěř. "V našich lesích jsou ale tůně s dostatkem vody i v případě sucha, které bylo v minulých dnech. Zvěř si je umí najít. Žízní rozhodně netrpí," ujistil předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín.
Myslivci navíc další tůně vytvářejí. "Když zjistíme, že někde ze země vyvěrá voda, vyhloubíme tu potřebný prostor. Zvířata si to místo najdou," dodal Michal Zubíček.
Nejodolnější je v tomto směru černá zvěř. "Dokáže objevit vodu například i ve vyschlém potoku. Prostě ryjí tak dlouho, až ji najdou. Je schopná najít i drenáž v kukuřičném poli, poškodit ji, a vytvořit si tak jakousi tůň s vodou," poznamenal šéf myslivců. Zatím proto valašští příslušníci Hubertova cechu nemuseli přikročit k nouzovým řešením. Situaci ale nijak nezlehčují. V případě, že sucho potrvá ještě delší dobu, začne prý zvěř hynout.
"Ta naše ale zatím nedostatkem vody netrpí. I když za ní musí občas dál a jinam, než je zvyklá," vyjádřil se Michal Zubíček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.