Přihlásit

Pitný režim musí dodržet i zvěř v lese (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko
Pitný režim se netýká jen lidí. Dodržovat jej musejí i zvířata. Zatímco například pes, pokud má zodpovědného majitele, má v horku neustálý přístup k vodě, zvířata v lese se na plnou misku vody spoléhat nemohou.
"Samozřejmě, to může být problém. Aninetoliktřebapro vysokou, která se napije z potůčku, ale třeba takový zajíc to má horší. Vím, že v některých oblastech už myslivci i doplňují do lesů nádoby s vodou, aby zvěř nestrádala," říká jednatel Okresního mysliveckého spolku Prachatice Jan Kandl. Vliv ale mají tropické teploty například i na říji u srnců. "Zatímco normálně jsou srnci v tomto období aktivní přes den a večer, v horkých dnech čekají na noc, až se ochladí. Přizpůsobují se," poznamenal Jan Kandl.
Problém může být v jižních Čechách podle něho i to, že tráva doslova schne nastojato. "Opět, třeba srnec si najde zelený v lese v porostu, kde odpočívá. V lese jsou trochu jiné klimatické podmínky. Ale je zvěř, které to problém může dělat. A to nemluvíme teď jenom o lesní zvěři, ale třeba i hospodářských zvířatech na pastvách," upozornil Jan Kandl.
Nevylučuje, že sucha v souvislosti s nedostatkem vody mohou mít vliv i na úhyn drobné zvěře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.