Přihlásit

Na Ústecku se chystají na válku s divočáky (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočáci jsou přemnožení a začnou se stahovat do města. Myslivci je tu budou střílet

Ústí nad Labem
Úřady a myslivce na podzim čeká boj s přemnoženými divočáky. Již letos na na jaře s nimi byly na Ústecku veliké problémy, kanci se běžně prohánějí po městě. Na podzim a v zimě se tradičně situace zhorší, protože z posečených polí a prázdných lesů se zvířata stahují blíže k lidským obydlím.
Před několika dny dokonce u Rýdeče divočáci napadli dva neozbrojené myslivce, kteří po útoku skončili v nemocnici. Divoká prasata se letos dostala například do budovy polikliniky nebo do večerky na Bukově.
"Město připravuje kroky, jak se s divočáky vypořádat," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová. Strategie ještě není zcela hotová.

I v zástavbě
Úředníci například jednají s mysliveckými spolky, aby se jejich členové pokusili množství černé zvěře v okolí města co nejvíce zredukovat.
"Spolupracujeme jak s magistrátem, tak městskou policií. Chystáme na divočáky naháňky. S maximální opatrností i v zastavených oblastech, například Bertině údolí," řekl Deníku hospodář mysliveckého sdružení Diana Bohumil Dufek.

Zápach nepomáhá
Ústecký magistrát má k dispozici i pasti, do kterých může divočáky odchytit. Radnice se snažily využít i takzvaných pachových ohradníků s látkou, která má kance odpuzovat. Na některých místech ji používá například obvod Severní Terasa. "Měsíčně nás to stojí asi deset tisíc korun. Ale příliš účinné to není. Vydrží asi dva týdny a navíc divoká prasata mohou zábrany obejít," uvedl tajemník Petr Vlasák.
Velké problémy mají s kanci tradičně na Střekově. Jejich stáda se prý začínají objevovat v okrajových oblastech, třeba na Nové Vsi. "Zatím stížnosti nemáme, ale čekáme je. Divoká prasata si do zahrad budou chodit třeba na zralé ovoce," řekl starosta Střekova Miroslav Štráchal.
Fanoušci ústeckým prasatům založili stránky na facebooku. Jsou tu fotky divočáky koupajícího se na střekovském nábřeží nebo před vchodemna Pedagogickou fakultu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.