Přihlásit

Projekt má zachránit koroptve (Nové Přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak rychle mizí z okolní krajiny polní ptáci a drobná zvěř, o tom v uplynulých týdnech diskutovali obyvatelé šesti obcí na Přerovsku. Nezisková organizace Naše společná krajina si vybrala těchto šest obcí pro svůj projekt Zvýšení biologické diverzity. Na Skaličce, Radotínu, Černotínu, Oseku nad Bečvou, Nelešovicích a Beňově bude záležet, zda se organizaci podaří vytvořit nový postup na ochranu polních druhů pro celou Českou republiku.
Organizace Naše společná krajina se snaží o záchranu a udržení živočišných druhů, které se běžně vyskytovaly v našich polích, a jichž je kvůli nevhodnému obhospodařování půdy stále méně. "Vlajkovým druhem projektu je koroptev polní, která funguje jako citlivý bioindikátor stavu zemědělské krajiny," vysvětlil předseda spolku Petr Rejzek. Pokud se Naší společné krajině podaří na Přerovsku vypracovat vhodný postup, pak by jej mohly převzít obce celé republiky.

O debatu byl zájem
Nejdůležitějším předpokladem pro úspěch projektu je ochota obce i místních zemědělců a majitelů půdy, protože právě na jejich pozemcích se budou vytvářet opatření pro záchranu polních ptáků.
"Na debatu přišlo daleko více lidí, než jsme původně čekali. Zúčastnili se jí myslivci, zemědělci, včelaři, zastupitelé obcí, vlastníci půdy a občané se zájmem o krajinu ve svém okolí," pochvaloval si garant projektu Václav Závěšický, kterého tak velký zájem laické i odborné veřejnosti.
Mezi navrhovaná opatření, která by pomohla zabránit úbytku koroptví a jiných druhů, patří například biokoridory k průchodu polní zvěře, trnité keře na ochranu spících ptáků nebo zachování strnišť na zimu.
Velkou ochotu ke spolupráci projevilo družstvo Salix Morava, které hospodaří v okolí Beňova. "Místní zemědělci se domluvili na společné schůzce s myslivci, aby spolu prodiskutovali navržená opatření. Přesný termín ale ještě nemáme," řekla místostarostka obce Lenka Pavlíková. Obyvatelé Beňova se o svou krajinu zajímají delší dobu a některá opatření už nezávisle na projektu přijali. To je ovšem spíše čestná výjimka než pravidlo.
Osek nad Bečvou se musí domluvit s klíčovými uživateli obecní půdy. "Na jednání přišli zastupitelé, myslivci i obyčejní občané, ale bohužel žádní velcí zemědělci. Správa i myslivci jsou ochotní spolupracovat, stále nám ale chybí stanovisko hospodářů," poznamenal starosta Martin Engl. Problémy zemědělců popsal starosta Černotína Jiří Andrýs. "Je to začarovaný kruh. Majitel pozemku má zájem pole pronajímat, když na něm ale vysadí keř, už si je nebude chtít nikdo pronajmout. Důležité budou dotační pobídky. Taková věc se nedá zařídit nařízením shora, bude to dlouhé jednání s vlastníky pozemků," sdělil Andrýs.
Obce se zatím k návrhům staví kladně. Uvědomují si náklady spojené se zavedením těchto opatření, na druhou stranu jim nechybí nadšení pro záchranu blízké krajiny. Na besedách se bavili o návrzích organizace Naše společná krajina a často přicházeli s vlastními nápady. Jejich spolupráce s organizací je teprve na začátku a bude pokračovat až do konce roku, kdy budou plány hotové.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.