Přihlásit

Při Svatohubertské pouti dostanou důležitou monstranci (Hranický týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Špičky
Dvanáctá svatohubertská pouť se bude pod záštitou Mysliveckého sdružení Hejné Špičky a místní římskokatolické farnosti konat v neděli 8. listopadu.
Chvíli před půl desátou začne slavnost vzpomínkou na zemřelé myslivecké přátele u kříže na obecním hřbitově. Poté vypukne v kostele sv. Šimona a Judy Hubertská mše B­dur od autorů Petra Vacka a Josefa Selementa. Nástrojů se chopí trubači Vojenských lesů a statků České republiky, divize Lipník nad Bečvou. Celebrovat bude Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský. Letošní ročník bude jedinečný tím, že při mši arcibiskup Graubner slavnostně předá funkční repliku takzvané špičské monstrance, patrně nejstarší monstrance v republice a jedné z nejstarších dochovaných v Evropě, místní farnosti. Následovat bude program v kulturním domě. Od 11 hodin zde bude k vidění výstava Z historie svatohubertských mší na Svatém Hostýně. K tomu mohou návštěvníci zhlédnout ukázku vábení jelenů. Chybět nebude ani tombola, ochutnávka vína a jako občerstvení zvěřinové speciality. Zájemci se mohou projet po obci kočárem taženým koňmi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.