Přihlásit

Myslivci střílejí divočáky už i v obydlených částech Ústí (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí n. L.
Na 60 myslivců vyrazilo v sobotu do blízkosti obydlených částí Ústí nad Labem na odstřel divokých prasat. Zvířata se ve městě přemnožila a často zabíhají i do sídlišť. Myslivci na Ústecku ročně odstřelí kolem dvou tisíc prasat, ještě před 15 lety to byla čtvrtina, řekl místopředseda okresního mysliveckého spolku Václav Šutera. Myslivce chce k odstřelu zvířat ve městě motivovat i radnice, na každé odstřelené prase přispěje 300 korun.
Myslivci se sešli na Mariánské skále, jen několik desítek metrů od sídliště Dobětice. Zaměřili se i na část Krásné Březno. Na odstřel prasat mimo honitbu musí mít myslivce povolení magistrátu. Podle Šutery si bezpečnost myslivci vyhodnotí sami. "Všichni lovci jsou zkušení lidé, mají zbrojní průkaz a musí odhadnout situaci," řekl Šutera.
Po rozdělení do tří skupin vyrazili prasata nahánět. "Tady v tomto prostoru se zvěř opravdu zdržuje. Je tady i srnčí zvěř. Zajíci a drobná zvěř se v současné době v podstatě neloví, protože už je to ubývající zvěř chráněná. Ale může se stát, že v Krásném Březně budou ještě muflonky a muflončata," vysvětlil Šutera.
Potíže s divokými prasaty řeší Ústecko podle myslivců už asi 30 let. Zpočátku byla zvířata jen v okrajových částech města, teď není nijak výjimečné, že se objeví i v centru. "Lidé si za to mohou často sami. Když vyhazují potraviny mimo popelnici, prasata to cítí a stahují se do města," řekl myslivec Roman Jansta.
Divoká prasata jsou většinou plachá. Přes den hledají klid nejen v lesích, ale i v křovinách. Nebezpečná bývají buď poraněná zvířata, nebo bachyně se selaty. Pokud člověk narazí na bachyni, měl by pomalu couvat.
Na Ústecku je šest mysliveckých spolků. Za odstřel divokých prasat může každý z nich dostat až 10 000 korun, celkem tak radnice rozdělí maximálně 60 000, řekl už dříve náměstek primátorky Pavel Dufek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.