Přihlásit

Plzeň zaplatí škole odolnější plot proti divokým prasatům (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň
Plot, který bude lépe odolávat divokým prasatům, zaplatí Plzeň jedné ze svých škol v okrajové části města. Do areálu školy v Liticích, kam chodí na prvním stupni kolem stovky dětí, se přemnožení divočáci opakovaně dostávají. Poničili nejen plot, ale i zahradu.
Plzeňští radní nyní rozhodli, že město poskytne škole na pevnější plot 540 000 korun. Nejsou to jediné peníze, které letos dá radnice na boj s divokými prasaty, jež pořádají nájezdy zejména na okrajové části města. Už před časem vyčlenili radní 40 000 korun na posekání asi 1,6 hektaru orobince v okrajové části Valcha, kde se zvířata zdržují.
Na školní zahradu a hřiště Základní školy v Liticích se prasata dostala několikrát. Už před dvěma roky musela škola opravit 225 metrů pletiva, letos zvěř oplocení zničila znova a navíc rozryla 1500 metrů čtverečních plochy zahrady, uvedla městská radní Eva Herinková. Vedení školy jednalo s obvodem o odstřelu zvěře, vzhledem k obydlené lokalitě to ale není možné. Obyčejné pletivo na plot nestačí, protože zvířata se pod ním snadno podhrabávají. Opravy plotu a travnatých ploch stály už školu 125 000 korun. "Řešením je vybudovat zcela nové oplocení s částečně zakopanou jednou řadou betonových panelů a bodově svářenou sítí," doplnila Herinková. Takový plot přijde na 540 000 korun.
Stáda divokých prasat ničí i jiná místa v Plzni. Škodí v zastavěném území, lidem na zahradách, ryli i na udržovaných trávnících Borského parku.
Správci městských lesů v okrajových částech,kde jsou na pozemcích Plzně honitby, pořádají na prasata naháňky a ročně tam odstřelí desítky zvířat. V řadě lokalit ale nelze vzhledem k blízkosti zastavěného území odstřely provádět. Počet divočáků se v Česku dlouhodobě zvyšuje, což mimo jiné souvisí s narůstající plochou porostů řepky a kukuřice, kde se prasata schovávají. Podle ministerstva zemědělství divočáci změnili způsob života, například doba páření, která je normálně od listopadu do ledna, se nyní rozšířila na celý rok.
Ministerstvo proto připravilo změnu vyhlášky, podle které by se divočáci mohli lovit celý rok. Dosud je jejich lov povolen od srpna do konce ledna. Přemnožená prasata působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách, ničí ale i další pozemky. Stále více pronikají do okrajových částí obcí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.