Přihlásit

Monstrance se vrátila do Špiček, předal ji arcibiskup Jan Graubner (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Špičky
Velký sváteční den má za sebou obec Špičky. Svatohubertskou mši, která se konala včera, ozdobilo předání takzvané špičské monstrance, kterou přivezl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Lidé zaplnili celý kostel svatého Šimona a Judy, část z nich poslouchala mši dokonce z venku.
Troubenou hubertskou mši uspřádali místní myslivci už podvanácté. "Žádáme pomoc od svatého Huberta, našeho patrona, aby se nám myslivecká sezona podařila. Je to částečně i společenská událost, na které se sejde hodně lidí," řekl Radek Novotný, hospodář Mysliveckého sdružení Hejné Špičky. Po mši myslivci připravili pro hosty pestrý program.
Denbyl ale významný hned dvakrát - mši celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který při této příležitosti předal farníkům barevnou repliku historické dřevěné monstrance.
"Původní monstrance pochází z patnáctého století. V roce 1885 ji farář ve Špičkách předal olomouckému muzeu. Zrestaurovaný originál je teď ve vlastnictví muzea," přiblížil páter František Dostál.
Monstrance je ozdobná prosklená schránka na noze a v katolickém kostele slouží k vystavování a uctívání svěcené hostie. Původní exponát ze Špiček patří nejen mezi celorepublikové, ale i evropské unikáty.
Obec získala kromě barevné funkční kopie také kopii současného originálu, který je bez barevného zdobení.
Originál monstrance zrestauroval Radomír Surma z Olomouce, který vytvořil pro Špičky i barevnou kopii. Precizní byl ve výběru barev. "Modrou barvu jsem našel v originále v malinkatých fragmentech. Dále jsem dohledal, že paprsky byly také modré, stejně jako ořech, za který se monstrance drží. Barva byla provedená takzvaným azuritem, což je známý minerál, dalo by se říct na pomezí polodrahokamu," prozradil.
S tímto drahým materiálem pracovali lidé již od středověku. Používali je pro to nejcennější, což byla schránka na hostii.
"Druhou výraznou barvou je červená, která je uvnitř schránky. Při liturgiích je uvnitř vložena hostie, ale ikonograficky také krev, a to díky této barevnosti. To už současné monstrance nemají, jsou kovové, stříbrné nebo zlaté, vykládané drahými kameny a průsvitnou schránkou z obou stran," doplnil informaci k unikátnímu předmětu, který teď bude používat místní farnost.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.