Přihlásit

Žije v Jeseníkách rys nebo vlk? (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na podzim byly v oblasti Jeseníků rozmístěny desítky fotopastí. Jejich úkolem je poskytnout přírodovědcům a ochranářům věrohodné důkazy o přítomnosti velkých šelem nebo vzácné kočky divoké.

Jeseníky
Zprávy o výskytu rysa ostrovida i vlka obecného v Jeseníkách se v minulosti už občas objevily, ale zatím tyto informace nelze považovat za dostatečně věrohodné. Je třeba najít nezpochybnitelný důkaz. O to se právě v těchto dnech snaží ekologické Hnutí Duha Olomouc spolu s Agenturou ochrany přírody, Správou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a státním podnikem Lesy ČR.
Přípravy na tuto akci začaly už během října a listopadu, kdy bylo v terénu rozmístěno více než šedesát fotopastí.

Sníh pomůže zkoumat stopy
"Nyní netrpělivě očekáváme sněžení, které nám poskytne příležitost pátrat po stopách a dalších pobytových znacích velkých šelem," uvedl Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc.
Cílem tohoto monitoringu v terénu je potvrdit přítomnost velkých šelem podle jejich stop, případně zajistit vzorky srsti či trusu pro analýzu DNA.

Zapojte se také
Pokud rádi pobýváte v zimní přírodě a náhodou při tom zahlédnete nezvyklé stopy nebo zvíře, můžete se do monitoringu také zapojit.
"Stopování je důležité pro výběr vhodných lokalit k umístění dalších fotopastí. Kromě terénního monitoringu také sbíráme a vyhodnocujeme údaje o náhodných pozorováních a nálezech pobytových znaků. Pozorovatelé mohou své nálezy posílat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.," pokračoval Beneš, koordinátor monitoringu šelem v Jeseníkách.

Žije v Jeseníkách rys nebo ...
Zprávy o pozorování se objevují, ale fotografie chybí. "Chybí věcné důkazy, například fotografie pozorovaného zvířete nebo jeho stopy," zmínil Petr Šaj ze Správy CHKO Jeseníky a dodal, že výsledky zimního monitoringu budou k dispozici nejdříve v létě příštího roku.
"Tyto šelmy byly v minulosti nezbytnou součástí ekosystému i potravní pyramidy. Pokud se prokáže, že se do Jeseníků vrátily, zaměříme se na jejich ochranu," řekl Tomáš Pospíšil, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Šumperku. Monitoring šelem v širší oblasti Jeseníků provádí Hnutí Duha Olomouc v rámci projektů podpořených grantem z Lichtenštejnska, Islandu a Norska. Podobné aktivity probíhají i v Krkonoších, Beskydech a na Broumovsku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.