Přihlásit

Myslivecký ples v TRoubkách zahájily fanfáry trubačů (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyhlášené zvěřinové speciality a k tomu netradiční ceny v tombole jako muflon, divočáci nebo bažanti. Kdo jednou zavítal na myslivecký ples v Troubkách, ten se sem většinou vrátí. Tvrdí to alespoň návštěvníci, kterých se sešly v sobotu večer ve zdejším kulturním domě na čtyři stovky.
Členové pořádajícího mysliveckého sdružení Mezivodí spočítali, že má v obci ples tradici dlouhou bezmála padesát let. "Sál je vyzdobený dobovými obrazy, které zachycují krajinu v okolí Troubek v letech 1955 až 1958. Pro taneční sál Zavadilka je namaloval Ota Štěpaník," vzpomněl jeden z hlavních organizátorů Čestmír Stavinoha.
Hlavním důvodem, proč si myslivecký ples v Troubkách oblíbili návštěvníci ze širokého okolí, je vyhlášená kuchyně se zvěřinovými specialitami. "Letos jsme připravili jelení řízky, divočáka se zelím a tradiční jelení guláš," řekl.
Bohatá je i tombola. "Kromě televizoru, dvou jízdních kol nebo sekačky na trávu si mohou výherci odnést třeba muflona, dva divočáky, srnčí, zajíce, krocany, bažanty a kachny," vyjmenoval.
O slavnostní zahájení plesu se už tradičně postaral soubor místních trubačů, který si říká Zátrža. Název vznikl ze tří obcí, z nichž hudebníci pocházejí - Zářičí, Troubky a Žalkovice.
"Všichni trubači jsou myslivci. V repertoáru máme fanfáry, hlaholy, ale i signály na lesnice. Program vždy uzavírá Pochod českých myslivců," přiblížil jeden z hudebníků Josef Kratochvíl.
Na každý úkon v myslivosti podle něj existuje jiný signál - na začátek nebo konec leče či honu. Většina z nich je dědictvím profesora Antonína Dyka, který vytvořil závazný notový materiál, většinou podložený i textem, a Československá myslivecká jednota jej v roce 1936 přijala za oficiální.
Zátrža má letos nabitou sezonu. "Před týdnem jsme hráli na zámku ve Valeči pro šest set lidí. Kromě pravidelného vystupování ale stále jezdíme také po honech a naháňkách," řekl.
Na mysliveckém plese v Troubkách potkáte více přespolních než místních. "Přerovanů jsou tady tak dvě třetiny a místních jen jedna. Pro návštěvníky z Přerova vypravujeme autobus od pivovaru. Ve čtvrt na čtyři ráno je zase rozvoz zpět," řekl pořadatel Čestmír Stavinoha.
O skvělou náladu se během večera postarala hudební skupina Big Mžik, která hrála písničky Pavla Nováka. "Láká nás tanec a společenské posezení. Zvěřinové speciality ochutnáme během večera většinou všechny," pochvaloval si třeba Jan Franta z Troubek.
"Manželka je z Troubek, já zase z Přerova. Na myslivecký ples už chodíme minimálně patnáct let, protože je vyhlášenou akcí a vaří tu skvělý jelení guláš," dodal jiný z návštěvníků Roman Sudolský.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.