Přihlásit

Vlčí smečku u Doks, jedinou v ČR, hlídají dobrovolníci (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doksy
Po stopách jediné smečky vlků v Čechách se v okolí Doks vydávají tzv. "vlčí hlídky". Do lesů u Břehyně chodí speciálně vyškolení studenti vysokých škol s místními dobrovolníky vyhledávat v terénu stopy, trus a srst. Jejich přítomnost má také odradit potenciální pytláky.
"Na jednom z míst jsme našli stopy třech a na dalším čtyř vlků. Potvrzuje to sedmičlennou smečku. I když nyní zřejmě rozdělenou," popsal expert Hnutí Duha na velké šelmy Miroslav Kutal. "Je úžasné a vzrušující pohybovat se v místech, kudy chvíli před vámi prošli vlci. Sledovat jejich chování a zvyky," napsal na sociální síť starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák, který se vlčí hlídky zúčastnil. "Vcelku mě překvapilo, že se nevyhýbají ani frekventovaným obydleným místům a že vlastně ani nevíme, jak nás v noci sledují. Nenápadně pozorují a využívají naše cesty."
Stejně nadšeně mluví i Miroslav Kutal, organizátor vlčích hlídek v Beskydech. "V Beskydech se jedná o jedince, kteří většinou přebíhají ze slovenské strany pohoří. Smečka na Doksku je jediná, o které víme, že tu trvale pobývá a rozmnožuje se tu. Sem do Máchova kraje jsme se ženou vyrazili poprvé na podzim 2014. Naprosto neskutečně jsme se s vlkem hned setkali a krátké setkání stihla žena zaznamenat videokamerou." Záběry posloužily pro dokumentární film Causa Carnivora, v němž byly použity i snímky z fotopastí ze zdejší oblasti národní přírodní rezervace Břehyně - Pecopala.
Studenti plánují vyrážet do terénu častěji. Ze stop pořizují sádrové odlitky, trus a srst putují na genetické a potravní analýzy. Účast ve vlčí hlídce zhodnotí v jejich disertační nebo diplomové práci. Svou přítomností odrazují případné pytláky od střelby na chráněné šelmy a zjišťují pokusy o nelegální lov například zaznamenávají masité návnady, takzvané újedě.
Poznatky mají sloužit i k rozklíčování záhadné smrti vlčice, kterou v říjnu u Brenné na Zákupsku našel houbař. "Tělo vlčice je v tuto chvíli na veterinární fakultě v Brně, kde ho čistí brouci. Jde o speciální hmyz, který sežere veškeré zbytky svaloviny a šlach tak, aby zůstala pouze kostra. Až budeme mít čistou kostru, budeme moci vyloučit jako příčinu úmrtí autonehodu," popsal Ladislav Pořízek, vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. "Neznamená to ale, že se tím automaticky potvrdí zastřelení. Pracujeme s několika teoriemi. Že vlčice byla zastřelená, se nám ale jeví jako nejpravděpodobnější. Se zbraní ve volné přírodě se pohybují hlavně myslivci. Mohl střílet na zvíře v domnění, že se jedná o toulavého psa. Až po ohledání zjistil, že střelil chráněného vlka, a jeho tělo pak přesunul."
Případem se nadále zabývá policie."Na území Německa se dnes pohybuje už na třicet vlčích smeček a nebylo by tedy překvapivé, kdyby se sem tato vlčice dostala například s partnerem při hledání nového teritoria," dodal vystudovaný biolog a ekolog Miroslav Kutal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.