Přihlásit

Čejky ze Žďárských vrchů téměř vymizely (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďárské vrchy
Ornitologové provádí ve Žďárských vrších monitoring čejky chocholaté. Tento kdysi hojně rozšířený ptačí druh z krajiny velmi rychle mizí.
"Snažíme se mapovat lokality, kde čejky hnízdí. Právě teď je období jejich svatebních letů. Ty jsou velmi atraktivní, čejky při nich předvádí různé akrobatické prvky a zároveň vydávají zvláštní mňoukavé zvuky. Díky tomu lze snadno zjistit místa jejich pobytu," uvedla ornitoložka Jana Kristianová. Čejky chocholaté hnízdí na polích a loukách. Právě tam na ně číhá největší nebezpečí. "Protože hnízdí na zemědělských plochách, dochází často ke zničení hnízd. Ubližuje jim i chemizace, i když stroj projede jen okolo a hnízdo nezničí, dojde k záhubě mláďat, které zasáhne insekticid," popsala ornitoložka.
Kromě svého největšího nepřítele, člověka, se musí čejky obávat i přirozených predátorů, kterými jsou kuny, lišky nebo divoká prasata. "Čejek hodně ubylo, ve Žďárských vrších jsme letos zatím neobjevili ani jeden pár. Byli bychom velmi rádi, kdyby nám lidé poskytli jakékoliv informace o jejich výskytu," požádala Kristianová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.