Přihlásit

Neukáznění majitelé psů a jezdci na čtyřkolkách plaší v lesích zvěř (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nadměrný hluk v lesích plaší zvěř. Nemá možnost reprodukovat se.

Pardubice
Myslivci versus neukáznění návštěvníci lesa. Vztahy se mnohde vyostřují a možná dojde i na pokuty, které se zatím téměř neudělovaly.
Novela zákona o myslivosti, která se projednává, může sankce zvýšit až na třicet tisíc korun.

KDY ZAKÁZAT VSTUP?
Lidé na terénních motorkách, na čtyřkolkách, někteří jezdci na koních, nezodpovědní majitelé psů pobíhajících volně po okolí. Právě ti nejvíce trápí zvěř v lesích na Pardubicku. "Zvěř přebíhá z místa na místo, často marně hledá klidnou enklávu a nemá možnost se reprodukovat," vysvětluje předseda Okresního mysliveckého spolku v Pardubicích Milan Bukač.
Myslivci nemají přímo právo zakázat veřejnosti vstup do lesa, což nezmění ani chystaná novela zákona, mohou ale příslušné obci doporučit vydání zákazu.
Stejně tak může myslivecká stráž nahlásit osoby, které se v lese chovají protizákonně.
O trestu rozhoduje opět obec, která také v případě potřeby pokutu vymáhá. Podle myslivců z Pardubicka je nesmysl, že by chtěli lidem zakazovat chodit na houby či sbírat borůvky.
Zákazy vstupu by platily vždy jen na omezené období a jen na určitých místech. Kritická je doba, kdy se rodí mláďata, když hnízdí vzácní ptáci a pak doba honů. "Velké hony se konají o sobotách, maximálně třikrát nebo čtyřikrát do roka," uvádí Milan Bukač.

POZOR BĚHEM HONU
Členové Mysliveckého spolku Dolní Ředice považují za největší problém neukázněné pejskaře.
V obci již byla dokonce vyčleněna dvě území vhodná k venčení psů. Někteří chovatelé na to nedbají a pohybují se všude.
"Majitelé psů nerespektují zákon, chodí se psy napříč poli a ještě je nechávají běhat na volno. Chodí pravidelně ráno a večer a zvěř tím vytlačují a ta odchází jinam," vysvětluje myslivec Petr Blažek. Pes by měl v lese chodit jen po cestách a pokud není dobře vycvičený, tak nejlépe i na vodítku.
Tereza Tejklová z Mykologického klubu Pardubice neví ve svém okolí o nikom, kdo by dostal pokutu za vstup do lesa či za své chování v něm. "V Žehuňské oboře, kam je i za normálních okolností zakázán vstup, se nějaké pokuty objevily. Ale to bylo v době, kdy lidé porušili vlastně dva zákazy - běžný zákaz vstupu plus zákaz vstupu v době honu," říká Tereza Tejklová.
V novele zákona o myslivosti nevidí veliký problém. "Co bych já sama uvítala, je oznámení o konání honu nejen na obecní vývěsce, ale i u vstupu do lesa. Protože kdo sleduje pravidelně vývěsky a ještě v místech, kde často ani nežije, jen tam chodí na houby," uzavírá mykoložka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.