Přihlásit

Černickou oboru teď najdete i v bechyňském městském muzeu (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bechyně
Jak lze prezentovat les? O tom se můžete až do konce června přesvědčit v Městském muzeu v Bechyni z výstavy ke 430. výročí založení Černické obory. Inspirací bylo nejen výročí obory, která byla založena v roce 1586 Petrem Vokem z Rožmberka "pro svou zvůli a kratochvíli", ale jak doplnila kurátorka výstavy Jana Janáčková, také soubor kreseb.
"Muzeum je vlastníkem bohatého souboru kreseb od Ladislava Touska, což nejsou jen obrázky přírody, ale i dokumenty zachycující tehdejší lesnická zařízení.
My jsme k nim pak přiřadili soudobé fotografie," říká.
Do projektu se zapojili také studenti veselské ekologické školy, neboť obora je významnou ekologickou i biologickou lokalitou. Cenná je také z pohledu lesních komplexů, rybníků a luk, na nichž roste několik významných, kriticky ohrožených rostlin. Studentům se výzkumem podařilo zajistit krajinářskou, botanickou i zoologickou část výstavy.
Oboru je možné i v muzeu prezentovat překvapivě pestře. Najdete zde něco z myslivosti, trochu keramiky, architekturu a samozřejmě přírodu.
"Je zajímavé nahlédnout do doby Petra Voka, a to díky jeho kronikáři Václavu Březanovi, čímž se dozvíme takové podrobnosti, jako kdy si do obory objednali udělat plot, kdo má vykopat studnu, kdy vznikla bažantí obůrka, nebo kde se dolovala železná ruda," nechává nahlédnout do historie místa kurátorka výstavy Jana Janáčková.
Dozvíte se také, že se zdejší obůrkou byly tehdy spojeny i stížnosti poddaných z oplocených vesnic, a to kvůli zvěři. Žádali úlevy na odvodech obilí, protože je zvěř omezuje. Další zajímavé podrobnosti se můžete dozvědět nejen na výstavě, ale i při přednášce, jež se bude konat 20. června v rámci akce Poznáváme Bechyni za úplňku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.