Přihlásit

Bez Ria? Zajíce kvůli tomu lovit nepůjdu, říká střelec Lipták (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRNO
Trénuje jako olympionik, sezonu naplánoval jako olympionik, ale není to olympionik.
Podivné období zažívá sportovní střelec Jiří Lipták, který se připravuje s Davidem Kosteleckým. Zatímco olympijský vítěz z Pekingu v disciplíně trap se chystá na letní hry v Rio de Janeiru, jeho parťák Lipták si "kvótaplac", jak střelci označují olympijskou místenku, nezajistil.
"No co. Kvůli tomu nepověsím flintu na hřebík, nevezmu tu loveckou a nepůjdu někam střílet zajíce," povídá 34letý borec z Komety Brno, který v krajním případě může Kosteleckého v Brazílii nahradit.
Varianta to je však nepravděpodobná, proto má dobrák z Rajhradic vyskládanou sezonu z několika menších vrcholů. Tím hlavním bude červencové mistrovství Evropy v italském Lonatu. "Uvidíme také, jak se bude vyvíjet Světový pohár. Je možné, že bych mohl postoupit do jeho finále," podotýká Lipták.
Nyní má před sebou - stejně jako ostatní čeští brokoví střelci (vyjma Kosteleckého, jenž je nemocný) - domácí vrchol. O víkendu se v brněnském Králově Poli koná tradiční memoriál Miloslava Bednaříka v trapu a memoriál Bronislava Bechyňského ve skeetu. "Máme v uvozovkách trochu problém s rostoucím zájmem střelců. Do každé disciplíny pustíme maximálně 126 startujících. Více nám kapacita sportoviště nedovoluje," oznamuje manažer brokových střelců pořádající Komety Josef Machát.
Vítězství bude v konkurenci olympijských účastníků a závodníků ze dvanácti zemí obhajovat ve skeetu domácí Jakub Tomeček a v trapu právě Lipták. "Fotbalisti nebo hokejisti říkají, že potřebují fanoušky. Na střelbě se ale moc fandit nedá," usměje se obhájce loňského triumfu, jenž při závodě na domovské střelnici volí jednoduchou taktiku - zaparkovat na šikovném místě auto, ve kterém bude relaxovat. "Přeci jenom když jdete doma mezi položkami na kafe, pokaždé se s někým zakecáte," líčí Lipták.
V sobotu i v neděli se začne střílet v 9.00, ženy mají na programu finále zítra, muži v neděli.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.