Přihlásit

Neznámý pachatel otrávil v obci Podolí káně zakázaným jedem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uherské Hradiště 12. května (ČTK) - Neznámý pachatel otrávil na Uherskohradišťsku káně lesní. Nalezeno bylo v Podolí v části zvané Mokřady. Pitva prokázala, že pták byl otráven karbofuranem. Používání tohoto vysoce toxického jedu je přitom v celé Evropské unii od roku 2008 přísně zakázané, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Milena Šabatová.

Podle ní by člověk čelil již za pouhé přechování tohoto jedu trestnímu stíhání. "Případ převzali kriminalisté, kteří díky zjištěným skutečnostem pátrají po pachateli a okolnostech, které ho vedly k tomuto činu. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Na ten zákon pamatuje až tříletým trestem odnětí svobody," uzavřela Šabatová.

Jed karbofuran se dříve používal jako pesticid v zemědělství. V zemích Evropské unie je jeho používání zakázáno. V České republice se však karbofuranem stále nelegálně tráví ptáci nebo šelmy. Nedávno například na na Jindřichohradecku někdo otrávil tři chráněné krkavce obecné a na Jihlavsku vzácného orla mořského.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.