Přihlásit

Atraktivní vycházky do divočiny lze zažít v Bavorském lese (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kudy chodí rys? Vyjí vlci na měsíc? Který pták zazpívá v lese jako první po východu slunce? Je řada otázek, nad kterými dnes většina lidí jen krčí rameny. Lepší než hledat na internetu je ale dojít si pro odpovědi přímo do lesa. A nejlépe rovnou do toho nejopravdovějšího. Národní park Bavorský les nabízí od poloviny května až do konce října opět vycházky a túry s průvodci do lesa, který se vyvíjí již déle než 40 let bez zásahu člověka.
Zájemci o takový zážitek si mohou vybrat, jestli by rádi v divočině zažili východ slunce, klidné odpoledne, nebo například úplněk, i jestli chtějí v lese strávit hodinu nebo půl dne. Vycházky jsou rozlišené tematicky i podle stupně obtížnosti a bavorští sousedé je nabízí dokonce i v češtině.
Poplatek se pohybuje většinou kolem 3-5 eur, děti do 18 let neplatí nic. Některé trasy jsou zcela zdarma. Minimální počet účastníků jsou tři osoby.
Národní park Bavorský les propojuje v posledních letech přírodu také s místní kulturou, ve svých informačních centrech pořádá pravidelně matiné místních hudebních skupin i výstavy. A letos přibydou navíc oslavy desetiletého výročí otevření Návštěvnického centra Falkenstein, které sídlí v takzvaném Domě divočiny u Ludwigsthalu. Právě zde se 5. srpna uskuteční slavnostní letní ples a v následujících dnech bude oslavám zasvěcen i festival WOIDWEJD. Ten se zde letos bude konat už pošesté. Na programu nebude chybět vystoupení živých kapel, program pro děti a představí se také řada místních výrobců, ať už řemeslných nebo kulinářských specialit. Program bude probíhat od 6. do 7. srpna vždy od 10 do 20 hodin. Výročí připomene také jubilejní výstava, která bude celý srpen zdobit interiér Domu divočiny. Vystřídá tak výstavu fotografií přírody s názvem Ledňáček a kruštík, která je zde k vidění od začátku května až do 22. července.
Dům divočiny není jen infocentrem Národního parku, jeho součástí je i bezbariérová certifikovaná bio-restaurace, která používá z 90% suroviny z regionu. Dále patří k centru 3D kino a hrací prostor pro děti. Návštěvnické centrum je také výchozím bodem některých túr s průvodcem, ale i samo o sobě je ideálním výletním cílem pro celou rodinu -přímo od něj vedou dvě bezbariérové stezky skrz oboru, kde lze pozorovat divoké koně, pratury, vlky i rysy, a nachází se zde také jeskyně z doby kamenné. Centrum má v sezoně otevřeno každý den od 9 do 18 hodin.
Kromě Domu divočiny provozuje Národní park Bavorský les ještě Návštěvnické centrum Luzný, které je umístěné v Domě Hanse Eisenmanna u Neuschönau. I zde je restaurace a stejně jako od Domu divočiny tak i odtud vedou bezbariérové stezky k oborám pro zvěř, a také ke stezce v korunách stromů. Třetím hlavním informačním střediskem Národního parku je Muzeum historie lesa v obci St. Oswald. Expozice o vzniku a vývoji lesa zde zabírá tři podlaží propojená průchozím stromem. Všechny instalace jsou i v českém jazyce. Po celou sezonu se zde uskuteční řada akcí, například na 17.- 18. srpen je naplánována velká výstava hub.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.