Přihlásit

Aplikace se osvědčila (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rámci ročního zkušebního provozu pomohla mobilní aplikace, kterou vytvořili studenti České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) za účelem minimalizovat ztráty divoké zvěře při senosečích a sklizních, zachránit 48 mláďat a 64 dospělých zvířat Uvedl to proděkan Provozně ekonomické fakulty ČZU Roman Kvasnička
"Myšlenka vytvořit společnou komunikační platformu pro zemědělce, myslivce a dobrovolníky z veřejnosti vznikla v prosinci 2014 na schůzce zástupců ministerstva životního prostředí (MŽP), sdružení Za živou krajinu a Provozně ekonomické kulty České zemědělské univerzity. Zástupci sdružení si stěžovali, že jim chybí kontakty na provozovatele honiteb, kterým by chtěli nabídnout svou pomoc při plašení před sečemi. Myslivci si dlouhodobě stěžovali, že neznají termíny seče, že zemědělci sekání nehlásí a že na ně nemají kontakty," uvedla dnes mluvčí MŽP Jana Taušová na mezinárodní myslivecké výstavě Nátura Viva 2016 v Lysé nad Labem.
Loni v květnu byl tedy spuštěn internetový portál, kde se na jednom místě sbíhají informace o termínech sečí, kontakty na myslivce, zemědělce i dobrovolníky. V případě změn času seče kvůli počasí portál posílá registrovaným účastníkům informační SMS zprávu nebo e-mail.
"Aplikace Projektu Ochrany živočichů při sečích a sklizni má tři různé profily - dobrovolník zadává zjištěné úhyny, zemědělec na hlásí termín sečení a myslivec plánování akcí v terénu," řekl Kvasnička, podle nějž je možno aplikaci používat i v offline režimu. Aplikace je propojena s portálem senosec.cz a v současné době je dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android nebo Windows Phone. Kouzlo je v tom, že se potkaly subjekty, které v této oblasti logicky spolupracují," řekl dnes k tomu ministr životního prostředí Richard Brabec, který míní, že aplikace pomůže všem zainteresovaným skupinám lépe koordinovat ochranu zvěře. Pomůže jak myslivcům, tak zemědělcům a vlastně i těm dobrovolníkům, třem skupinám, které se navzájem do té doby relativně horko těžko hledaly, tak aby mohly účinně zareagovat při ochraně zvířat," dodal Brabec.
Nejohroženějšími druhy jsou podle odborníků mladé srny, zajíci, drobní savci, ale i ptáci. Server senosec.cz má přes dva tisíce registrovaných uživatelů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.