Přihlásit

Travič zabil i mláďata (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVÝ BYDŽOV / Pět kilometrů od Nového Bydžova našli ornitologové otráveného kriticky ohroženého luňáka červeného. Místo tají, protože ležel přímo v hnízdišti a nechtějí ohrozit další jedince. Případem se zabývají kriminalisté.
„Jde o podezření z týrání zvířat a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," řekla Lenka Burýšková z krajského ředitelství policie.
Pachatel může dostat až tři roky vězení. „Situace je o to komplikovanější, že šlo o dravce z hnízdícího páru. Samice, která zůstala sedět na snůšce nedaleko nálezu, nemůže bez pomoci samce odchovat mláďata. Další obětí traviče tak bude kompletní potomstvo ze zdejšího hnízda," uvedl Dušan Rak ze Skupiny pro ochranu a výzkum dravců a sov České společnosti ornitologické (ČSO), který se monitoringem populace luňáka červeného v Česku zabývá.
Dravce někdo otrávil návnadou napuštěnou vysoce toxickým karbofuranem, který se dříve používal v zemědělství jako přípravek k tlumení škůdců na některých plodinách. V EU je používání karbofuranu zakázáno od roku 2008.
„V zemědělských družstvech i mezi lidmi je stále značné množství zásob, za jejichž uchovávání hrozí postihy. ČSO se otravami ptáků karbofuranem dlouhodobě zabývá a případy monitoruje. Bohužel dosud nebyl žádný konkrétní viník dopaden a potrestán," dodal ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.
Není zatím jisté, jestli cílem traviče byl právě luňák. „Návnady často míří obecně na škodnou a dravci představují vedlejší škody," uvedl Lukáš Kadava z Východočeské pobočky ČSO, podle kterého je pravděpodobné, že za otravou by mohl být někdo z myslivců.
„Bez diskuse, je to nejpravděpodobnější. Hlavně u starší generace se setkáváme s názorem, že co má křivý zobák, do přírody nepatří," řekl Kadava.
Podle ornitologů je případ znepokojující i proto, že otrávená návnada byla v lokalitě, kterou často navštěvují děti.
„Je jen několik desítek metrů od obce, hnízdní lokalitu navíc děti často navštěvují. Vzhledem k místu nálezu je pravděpodobné, že návnada byla položena nedaleko. Nechci ani domýšlet, co by se mohlo stát, pokud by s návnadou manipulovaly děti. Otrávené návnady totiž nepředstavují riziko jen pro divoká zvířata," upozornil Lukáš Kadava.
Na Novobydžovsku nejde o první podobný případ. V březnu 2008 někdo karbofuranem otrávil dospělého samce vzácného orla mořského.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.