Přihlásit

Stát se myslivcem? To mladé neláká (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Myslivci v Moravskoslezském kraji mají problém. Mladým lidem se do jejich řad nechce - je to pracný a drahý koníček, který zabere spoustu času.
"Nemají zájem a popravdě se není co divit. Myslivost je časově náročná a dneska se už ani moc nepěstuje vztah k přírodě, lesu ani zvířatům. U nás má tak polovina myslivců důchodový věk, a když mezi nás zavítá někdo dvacetiletý, je to spíš výjimka," popsal člen okresního mysliveckého spolku v Ostravě Štěpán Neuwirth.
Mladé nadšence by potřebovali i v Bruntále. "Dlouhodobě upadá spolková činnost. Je to logické, lidé mají dneska jiné, akčnější zájmy a myslivost už tak netáhne jako před lety. Evidujeme přes 500 členů, což je zhruba šedesát procent možné kapacity," řekl předseda bruntálských myslivců Břetislav Staněk.
Myslivost je náročný koníček a to nejen časově, ale i finančně. "Prvotní investice se pohybuje v řádu deseti tisíců korun, dále se platí členské příspěvky, ze kterých hradíme pronájem honiteb," popsal Staněk s tím, že počítat se musí i s hrazením škod. "Pravidelně platíme zemědělcům a majitelům půdy náhrady za škody, kterou způsobila zvěř z našich revírů."
Odlov je pak jednou z povinností. "Musíme hlídat přemnoženou zvěř, hlavně divočáky. Není to jen koníček, ale dost velká dřina," zmínila jednatelka opavského spolku Martina Müllerová. Tady ale s nedostatkem myslivců zatím nebojují.
"Máme přes tisíc členů a letos se do kurzu přihlásilo kolem dvaceti nováčků, což nás samozřejmě těší," doplnila Müllerová s tím, že málokterý z nich si myslivost zvolí bez toho, aniž by měl vzor v rodině. Většina členů často navazuje na tradici. To potvrzuje i čtyřiadvacetiletý Štěpán Carbol, který je v opavském spolku nováčkem. "K tomuto koníčku mě vedl dědeček. Myslivost mě baví, ale moc mladých nás ve spolku není. Popravdě, když jsem se na škole poprvé zmínil, že se myslivosti věnuji, hodně mých spolužáků to zaskočilo. Dneska je to ve společnosti už neobvyklé a patřím mezi výjimky."
Spolky se snaží, aby myslivost v povědomí mladých zůstala. "Organizujeme akce pro děti a doufáme, že se začnou o tento koníček více zajímat," uzavřela jednatelka novojičínských myslivců Vladislava Marková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.