Přihlásit

Myslivec spatřil medvěda blízko Frýdku-Místku (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BAŠKA
Byl to obrovský šok. Když Richard Malchar z Mysliveckého sdružení v Bašce na Frýdecko-Místecku číhal v neděli v podvečer na lišku, najednou zkoprněl.
"Bylo to zhruba po půl sedmé v lokalitě Pod hůrou mezi Baškou a Janovicemi. Ve vzdálenosti zhruba dvě stě metrů jsem viděl medvěda, jak vchází do mlází. Můžete mnohokrát číst, co máte dělat, ale v tu chvíli jsem nebyl ničeho schopen," popisuje 65letý muž, kterému se nikdy nic podobného nestalo.
Po chvíli běžel k nejbližšímu posedu, kde si teprve mohl oddechnout. Navíc si není jistý, jestli kolem něj neprošlo více medvědů. "Mohli být dva. Protože když jsem si medvěda všiml, tak vlevo od něj se ozýval řev dalšího."
O svůj prožitek se podělil s dalšími myslivci a ti chvíli zvažovali, že se na místo ještě vypraví. "Ale pak jsme si řekli, že medvěda nebo medvědy raději nebudeme dráždit."
Myslivci však informovali obecní úřad, který rozhlasem varoval občany. "Nějaké akutní nebezpečí zřejmě nehrozí, ale bylo naší povinnosti upozornit, aby například nepouštěli navolno své psy," vysvětlila starostka Bašky Irena Babicová.
Hlášení zaznělo v pondělí, s případnou další relací starostka vyčká až na případné další zprávy o pohybu medvěda.

Medvědů v podhůří si málokdy nikdo nevšimne
Podle zooložky Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dany Bartošové je pohyb medvěda v této lokalitě sice neobvyklý, ale rozhodně ne mimořádný. "Medvědi se vyskytují v oblasti Lysé hory a Smrku, přičemž občas scházejí i do podhůří. Jenže v Beskydech je tato oblast velmi hustě osídlena, a proto jen výjimečně ujdou pozornosti lidí," řekla. Dodala, že mladí medvědi také migrují a hledají nová teritoria.
Když ochránci přírody časně na jaře hledali stopy šelem, zjistili výskyt medvědů jen v Javorníkách na česko-slovenské hranici a ve Vizovických vrších poblíž Luhačovic. "Na moravskoslezské straně Beskyd tehdy nebyla žádná stopa," zmínila zooložka. Slíbila, že se s baškovskými myslivci kontaktuje.
Malchar říká, že na setkání se šelmou rozhodně nikdy nezapomene. "A už bych se bez takového zážitku určitě obešel. Ale co naplat, i medvěd je tu doma."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.