Přihlásit

Island přebarvuje silnice. Chce tím chránit ptáky a jinou zvěř (e15.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Island na zkoušku přebarvil několik kilometrů silnic výraznými barvami. Cílem má být chránit populaci ptáků rybáka dlouhoocasého, jehož mláďata se na černém asfaltu vyhřívají. Dochází tak k velkému výskytu střetů s auty, které bývají pro ptactvo většinou fatální.

Podle biologů a aktivistů na Islandu se ale nedá z letošních dat moc vyvozovat, takže celý projekt bude trvat několik let. Pokud se skutečně prokáže, že přebarvování silnic ochrání nejen ptáky, ale také jiné druhy zvířat hledající v blízkosti silnic potravu nebo zdroj tepla, stanou se barevné silnice na Islandu normou.

Barevné silnice ale nejsou žádný nový nápad. Převážně ale zatím odlišné barvy sloužily jako upozornění pro řidiče. V Japonsku to dokonce došlo tak daleko, že tam začali stavět zpívající silnice. Když jedete předepsanou rychlostí, silnice vám "zahraje" známou melodii.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.