Přihlásit

V Libereckém kraji přibylo nejvíce zájemců o zbraň (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé se ozbrojují. Za letošní půlrok byl počet vydaných zbrojních pasů mnohem vyšší než za celý loňský rok

Liberecko
Stále více lidí na Liberecku si pořizuje zbraně. V rámci celé republiky se dokonce Liberecký kraj stal jakýmsi pomyslným "skokanem" roku, co do počtu nových držitelů zbrojního pasu. Příčinou bude zřejmě situace v Evropě, která je čím dál častěji postižena teroristickými atentáty.
Policejní čísla mluví jasně: loni vydali policisté za celý rok 301 zbrojních průkazů, jen za letošek to bylo 420. Potvrdila to mluvčí liberecké krajské policie Vlasta Suchánková.

NEUSPĚJÍ VŠICHNI
Podle vedoucí krajského odboru zbraní, střeliva, výbušnin a drog Dagmar Fialové bylo dokonce zájemců ještě více. "Za první pololetí se přihlásilo 592 žadatelů.
Úspěšných však bylo jen necelých sedmdesát pět procent," vysvětlila Fialová, podle které se však žadatelé rok od roku zlepšují a počet těch úspěšných se tedy stále zvyšuje.
Narůstající počet žadatelů o zbrojní průkaz není ojedinělý jev jen v Libereckém kraji, ale týká se celé republiky.
"Ovšem největší nárůst držitelů, oproti roku 2015, jsme však zaznamenali právě v našem kraji," dodala Fialová.

ZVEDÁ SE PRODEJNOST STŘELNÝCH ZBRANÍ
Její slova potvrdil i majitel jednoho libereckého obchodu se zbraněmi.
"Je pravda, že se nám zvedla prodejnost. Vzhledem k tomu, že je tady několik obchodů se zbraněmi, nemůžu říct, že by nám obrat stoupl dvakrát nebo třikrát více," dodal majitel. Podle něj se prodávají všechny možné typy zbraní. "Zájem je velký. Lidé kupují sportovní zbraně, pro zábavu ale i na obranu," dodal s tím, že se prodávají levné i drahé zbraně. "Je to dokonce půl na půl," dodal.
Částky za zbraně se přitom mohou pohybovat až v několika desítkách tisíc.
Zda si lidé kupují zbraně na obranu před teroristy, nechtěl prodejce potvrdit. A ani policie v tomto ohledu nemá přesné informace. "Lze se domnívat, že zvýšený zájem o zbrojní pasy je důsledkem bezpečnostní situace v Evropě, ale policie tento důvod statisticky nesleduje," vysvětlila Fialová. Podle Suchánkové žadatelé vyplňují pouze kolonku, za jakým účelem si zbraň pořizují, tedy zda na sport, myslivost nebo například na obranu.

POZOR NA OZBROJENÉ
S narůstajícím počtem ozbrojených obyvatel se však mění i zákony. Od letošního srpna mají policisté vůči lidem, kteří vlastní zbraň, zvýšené pravomoce.
"Je to důsledek některých událostí, jako byla například střelba v Uherském Brodě," připomněla Suchánková loňskou tragédii, při které zemřelo devět lidí. Policisté tak nově mohou zasáhnout, pokud by pojali podezření, že u držitele zbrojního průkazu došlo k takové změně zdravotního stavu, kvůli které by mohl být nebezpečný sobě nebo svému okolí.

ZBRAŇ MAJÍ HLAVNĚ MUŽI
Majiteli zbrojního pasu jsou především muži, kterých bylo vloni téměř deset tisíc. Nejčastější zbraní, kterou si lidé pořizují, jsou stále populární kulovnice a brokovnice, dále pak samonabíjecí pistole a pušky. Zakázaných zbraní, což mohou být například samopaly nebo doplňky typu tlumič, bylo loni v kraji pouhých dvacet devět.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.