Přihlásit

Výstava To koukáte Tachováci, jaký tady žijou ptáci (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachov
Čtyřicetiletou práci sledování ptáků v Tachově představili v úterý ornitologové veřejnosti.
Stalo se tak při vernisáži výstavy v Muzeu Českého lesa v Tachově, která nese netradiční název: To koukáte Tachováci, jaký tady žijou ptáci. A ptáků žije podle zjištění ornitologů v Tachově přesně padesát dva různých druhů a to bez okrajových částí města.
I když vernisáže nejsou pro muzeum nic neobvyklého, ta úterní byla zcele mimořádná. "Jde o muzejní výstavu, která zhodnocuje vědeckou, badatelskou, dokumentační a sběratelskou práci odborných pracovníků muzea," řekla jeho ředitelka Jana Hutníková a podotkla, že autorem výstavy je dlouholetý pracovník muzea a ornitolog Pavel Řepa.
Výstava je výsledkem jednoho ze základních výzkumných úkolů sledování ptactva a to od roku 1975 až do letoška. "I v evropském měřítku je to doba naprosto originální," poukázal ornitolog Řepa. Zájmem vědců bylo kolik jednotlivých ptáků žije vždy od daného druhu a jak se tyto počty mění v průběhu času. "A také jsme se zabývali problémem přibližování se ptáků lidské činnosti a jejich pronikání do měst. Což je jev poměrně starý. I kos, kterého vídáme ve městě na každém rohu, byl kolem roku 1920 plaché lesní zvíře," řekl a dodal jeden výsledek ze závěrů výzkumu: "Spolehlivě je prokázáno, že v Tachově hnízdí padesát dva druhů ptáků."
Vlastní vernisáži předcházela ukázka promítaných fotografií mnoha druhů ptáků žijících a vyfocených v Tachově. Autorem snímků je ornitolog Karel Machač, který také projekci snímků doprovodil komentářem.
Přítomní se tak mohli dovědět, že v Tachově krom známých druhů jako je čáp, labuť, kachna nebo holub žije i doslova ptačí klenot, totiž ledňáček.
Další z druhů, jež ornitolog Machač zmínil jsou krutihlav živící se larvami mravenců, konipas a střízlík. "To je jeden z nejmenších, ale zároveň nejhlasitějších ptáků vůbec," popsal. V Tachově také můžeme spatřit rehka domácího známého také jako čermáček a drozda zpěvného. "Ten zase jako první ráno vstává a zpívá."
Špaček obecný hnízdí ve městě dva až třikrát do roka, proto jsou mnohdy vidět taková hejna. Běžně už v Tachově žije i sojka obecná naproti tomu ubývá tradičního vrabce domácího.
Výstava Tachováci, jaký tady žijou ptáci je k vidění v Muzeu Českého lesa v Tachově v pravidelnou návštěvní dobu a potrvá až do konce roku. Navíc v pátek 28. října od 10 do 16 hodin v rámci Dne krajů je vstup do muzea zdarma.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.