Přihlásit

V některých městech běhají divočáci v centru, jinde do města nejdou (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočáci opět ničí obydlené lokality či parky

Karlovarský kraj
Přemnožená černá zvěř dělá vrásky obyvatelům nejednoho města našeho regionu. Například v Sokolově ke krajské tisícikoruně za odstřel divočáka přidá město Sokolov druhou. Doposud totiž myslivci nejevili zájem a městu prasata opět ničí obydlené lokality či parky, kde si hrají děti.
"Nás se týkaly pouze dva odstřely, za něž přepošleme 2 tisíce korun mysliveckému sdružení Chlumek," řekl starosta Sokolova Jan Picka. Zjišťovali proto, proč myslivci nemají zájem o vyplacenou tisícikorunu za divočáka. "Jedna věc je divočáka střelit a druhá ho poté zlikvidovat podle hygienických a veterinárních norem.
Navíc často dojde k tomu, že je zvíře střeleno v jiné honitbě, a pak se musíte vypořádat s daným hospodářem.
Ve finále tedy nebyla tisícikoruna motivující," myslí si Picka.
Je však otázkou, zda bude i tato částka dostatečně motivující. Vyplácí se totiž jen za kance střeleného na nehonebních pozemcích, což jsou například zastavěné části obcí.
Střílet přímo ve městech by měl podle odborníků jen extra zkušený myslivec. V centrech měst je velký pohyb osob a případná rizika spojená s odstřelem černé zvěře za případné dotace nestojí.
"Zájemci o dotaci za odstřel černé zvěře na nehonebním pozemku musejí zažádat u nás na odboru životního prostředí o příslušné povolení.
Poté je zahájeno správní řízení a následuje případný odlov," potvrdila Eva Třísková z odboru životního prostředí sokolovské radnice. Na Chebsku přemnožená černá zvěř takové problémy nedělá a žádná z radnic se k podobnému způsobu motivace jako Sokolov nepřidala. Prasata sice i tady škody páchají, ale většinou si netroufnou dále než na kraj měst a obcí. "Máme na kraji obce zahradu a chatičku," řekla Karolína z Mariánskolázeňska. "Je pravda, že většinou máme rozryto, ale jsme na kraji lesa, takže s takovou věcí musíme počítat." Kdyby přece jen člověk na černou zvěř narazil, měl by začít dupat, křičet nebo zvonit klíči, aby hlukem divoké prase vyplašil. Ještě více by lidé měli být opatrní, pokud jdou na procházku se svými mazlíčky. Divoké prase na ně totiž může zaútočit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.