Přihlásit

Zvěř rozšířila nabídku Šumavy (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Návštěvnost to nezvýšilo, ale lidé přijdou i tam, kam by dříve nešli," říká kvildský starosta Vostradovský

KVILDA
Už čtvrté volební období je starostou Kvildy, kromě toho provozuje i vlastní ubytování v rodinném penzionu. I z těchto důvodů Václav Vostradovský pečlivě sleduje, jak od jeho otevření stoupá počet turistů, kteří každý měsíc projdou Návštěvnickým centrem Kvilda. To spustilo provoz v polovině srpna loňského roku a lidem začalo představovat život nejhojnějšího šumavského velkého savce, jelena evropského.
Letos v létě se nabídka centra rozšířila o pár rysů ostrovidů, kteří mají vlastní výběh nedaleko prostoru s jeleny. "I když z počátku provázely otevření centra určité problémy, v současné době přibývá mezi návštěvníky jednoznačně pozitivních ohlasů. Jsem také rád za to, že v centru dostali prostor rysi, kteří nabídku zpestřili," říká starosta.

* Naznačil jste problémy, které provoz centra z počátku provázely. Můžete je popsat?

Ze začátku do centra přicházela spousta lidí a jejich ohlasy nebyly dobré. Bylo to tím, že jeleni pocházeli v podstatě z polodivokého chovu a na tlak ze strany návštěvníků nebyli zvyklí. Hodně lidí je proto ani nedokázalo spatřit, což možná souviselo i s tím, že nevěděli, jak se správně ve výbězích chovat. Od loňského léta se ale provoz usadil a myslím, že hodně much se vychytalo. Teď už máme mnohem více pozitivních ohlasů.

* Starosta Srní také poukazuje na to, že mnoho lidí se v okolí obce neumí chovat a znečišťuje ho odpadky. Děje se to i na Kvildě?

Já naopak návštěvníky musím pochválit, protože u nás je situace výborná. S panem Juhou (projektantem centra pozn. red.) jsme možné nakládání s odpady řešili ještě před otevřením centra. Lidé tam mají možnost třídit i přímo na trase, v běžných odpadkových koších. Možnosti jsou nadstandardní a mě těší, že jich turisté umí využít. Je to nesrovnatelné třeba s cestou k pramenům Vltavy, kde je situace bohužel často dost zoufalá.

* Je provoz centra znát třeba na zvýšení počtu návštěvníků Kvildy?

Myslím si, že to ani ne. Kvilda je navštěvovaná opravdu hodně a nevšiml jsem si, že by se ten tlak ještě zvyšoval. Sám ale nabízím turistům ubytování, a tak od nich často slyším různá hodnocení. Vyplývá z nich, že centrum poblíž Kvildy jednoznačně rozšířilo nabídku a spektrum možných turistických cílů. Výhodou navíc je i to, že za jeleny se mohou lidé vydat třeba i ve chvílích, kdy počasí není příliš příznivé.

* Může centrum pomoci i podnikatelům?

Věřím, že ano, právě proto, že rozšiřuje nabídku. Jako starosta vnímám centrum jako střípek mozaiky, kterou okolo něj chceme vytvořit. Připravuje se třeba budování pěší a cyklostezky na Horskou Kvildu a věřím, že jedna ze zastávek, kde si lidé budou moci odpočinout, bude právě výběh jelenů a rysů. To je ale hudba budoucnosti. V současné době už ale třeba funguje nový informační systém, který turisty po Kvildě provádí jak pomocí map, tak i rozcestníků a informačních panelů. Takový je umístěný i přímo u centra s jeleny. Myslím si, že komunikace obce se Správou v tomto směru funguje dobře. Na druhé straně mám ale pocit, že většina podnikatelů takovou věc bere jako samozřejmost, asi jako projekt Bílá stopa. Takže z něj těží, ale příliš se nesnaží. Ve chvíli, kdy by centrum přestalo fungovat, zřejmě by byli bohužel slyšet mnohem víc.

* V projektu je i plán na další rozšíření centra, tentokrát by se jednalo o výběh s divokými prasaty. Podporujete ho?

Jednoznačně ano. Pokud by se o něm začalo mluvit, byl bych určitě pro zrcadlové rozšíření výběhu o prostor pro divočáky. Návštěvnost zvednul i rys a myslím si, že svou nabídkou se tak centrum na Kvildě přibližuje tomu na Srní. Říká se, že šelmy lákají vždycky víc, než ostatní zvířata, není proto ničím zvláštním, že zatím je centrum na Srní vytíženější. Ale právě rysi a černá zvěř to mohou změnit.

* I přesto, že jsou centra hojně navštěvovaná, Správa NP Šumava je musí dotovat. Dokážete si třeba představit, že by byl vstup do nich zpoplatněný?

Jde o to, že centra se postavila z velké části z dotací a kvůli udržitelnosti něco takového není možné. Myslím si ale, že v budoucnu by Správa měla více sázet například na prodej upomínkových předmětů a pokusit se v centru otevřít i občerstvení tak, jak to v různých projektech plánoval minulý ředitel Mánek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.