Přihlásit

Tetřívci vyhynuli. I kvůli divočákům (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Není to tak dávno, co se v kraji tetřívek obecný vyskytoval. Jenže dnes už odborníci hovoří o tom, že zde vzácný pták zcela vyhynul.

„V Jeseníkách vymizel, na Libavé ho také dlouho nikdo neviděl,“ podotkl ornitolog Josef Chytil. Na Libavé podle odborníků zřejmě tetřívky dorazila divoká prasata. „Tento druh ptáka hnízdí na zemi a prasata jsou všežravci, sežerou téměř vše. Divočáci tak mohli být jedním z faktorů zániku populace tetřívka obecného v této oblasti,“ objasnil zoolog Jiří Šafář z olomoucké pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poslední tři kohouti
V roce 2016 podle časopisu Myslivost evidovali na Libavé ještě tři tokající kohouty, v roce 2011 jich pozorovali 15. „Loni nám jeden lesník říkal, že tam snad pár ptáků viděl. Naopak kolegyně tam už poslední dva roky žádné nepozorovala. Pokud tam opravdu jsou, tak už je to vymírající populace,“ shrnul ornitolog Chytil.

V minulém roce nadšenci vypustili šest tetřívků v oblasti Králického Sněžníku, kde se dřív běžně vyskytovali, ale už tam vymřeli. Ornitolog Chytil je ale k podobným pokusům skeptický. „Vysazovaní ptáci velice často nemají správné chování, protože se mu nenaučili od svých rodičů, byli vychováni někde v zajetí. A pokud je vypustíte do prostředí, kde jim chybí buď potrava, nebo je tam hodně divočáků, tak to opravdu nemá smysl,“ upozornil odborník.
Tetřívka, příbuzného tetřeva hlušce, považovali myslivci za ozdobu naší krajiny. Černý kohout upoutá nápadnými, krvavě červenými skvrnami nad očima a ocasem, který v toku rozevírá do širokého vějíře. Samice jsou nenápadně hnědé. Populace tetřívků, zřejmě zcela izolované, žijí jen v Krušných, Doupovských a Jizerských horách, Krkonoších, na Šumavě a v Boleticích.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 4. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.