Přihlásit

Výbor schválil návrh výdajů MŽP ve výši 19,8 mld. Kč, diskutoval o příjmech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil schválit výdaje ministerstva životního prostředí (MŽP) pro rok 2023 ve výši 19,82 miliardy korun. Meziročně je to o zhruba 2,9 miliardy korun méně. Příjmy resortu by měly být 94,3 miliardy korun, což by proti letošku bylo o 55 miliard více. Právě o příjmech se dnes ve výboru vedla ostrá debata. Poslanci opozičního hnutí ANO označili předpokládaný přírůstek 50 miliard, který by měl jít z prostředků Modernizačního fondu, za nepodložený a nezákonný.

"K výraznému navýšení příjmu kapitoly došlo na jednání vlády v září letošního roku, kdy se diskutovala situace ohledně souvisejících zdrojů s pokrytím energetické situace tak, aby byly naplněny všechny předpoklady, které vláda hodlá ve svých energetických programech realizovat," řekla dnes na výboru při prezentaci rozpočtu státní tajemnice MŽP Simeona Zikmundová. Dodala, že jednání, včetně právních, která s masivním nárůstem příjmů souvisí, zatím nejsou dokončena.

Proti návrhu se vymezil Ondřej Babka (ANO), který sdělil, že podvýbor pro financování neschválil doporučující stanovisko a částku na straně příjmů vidí jako nepodloženou. Babka také uvedl, že pro vyvedení peněz z Modernizačního fondu, financovaného přííjmy z emisních povolenek, je nutná změna zákona o obchodování s emisními povolenkami a souhlas Evropské komise a Evropské investiční banky. "To jsou tři podmínky, kdy tuto chvíli nejsou ani jedna splněna. Vnímám jako naprosto nelogické tuto částku v rozpočtu uvádět," řekl Babka.

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) hovořil o "bezprecedentní" situaci. Také Brabec uvedl, že pokud by peníze šly přes Modernizační fond, musely by být v rozpočtu Státního fondu životního prostředí, který fond administruje. Pro to, aby je dostalo přímo MŽP, by také podle exministra byla nutná změna zákona o emisních povolenkách. Brabec míní, že 50miliardové navýšení příjmů slouží nynější vládě jako prostředek ke snížení deficitu státního rozpočtu.

Poslanec Václav Král (ODS) uvedl, že je nutné dopracovat legislativu, proti schválení se však nepostavil. Poslanec Josef Bernard (Starostové a nezávislí) pak na dotaz zástupců ANO sdělil, že rozpočtový výbor, jehož je předsedou, se touto záležitostí dosud nezabýval.

Návrh rozpočtu nakonec doporučilo ke schválení devět z 16 přítomných členů a členek výboru pro životní prostředí, čtyři byli proti a tři se zdrželi. Návrh výbor schválil s jedním pozměňovacím návrhem na přesun devíti milionů korun mezi položkami rozpočtu MŽP kvůli zapojení Agentury ochrany přírody a krajiny do správy komponent Národního plánu obnovy.

Zdroj: ČTK, Praha, 2. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.