Přihlásit

Vsetínské muzeum uchovává materiál z mrtvých zvířat, pomáhá při výzkumu i pátrání (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muzeum regionu Valašsko se sídlem ve Vsetíně je členem Národní genetické banky živočichů (NGBŽ), která uchovává genomický materiál z nalezených mrtvých zvířat. Ten pak pomáhá třeba i při určování výskytu původu vzácných druhů, jak tomu bylo v letošním případu vlka sraženého u obce Ratiboř, sdělil dnes mluvčí muzea Jiří Koňařík.

Národní genetická banka živočichů je tvořena sítí institucí, které odebírají a uchovávají genomické vzorky živočichů. Údaje o nich jsou shromažďovány v tuzemských i mezinárodních databázích, kde jsou k dispozici pro potřeby aktuálního i pozdějšího výzkumu.

Muzeum regionu Valašsko podepsalo memorandum o spolupráci v rámci NGBŽ na jaře 2019. „V souvislosti s tím jsme získali i povolení ke sběru chráněných organismů od Zlínského a Moravskoslezského kraje, včetně území CHKO Beskydy a Bílé Karpaty,“ uvedl zoolog muzea Zdeněk Tyller.

K ukládání vzorků používá mrazicí box umístěný ve zrekonstruovaném zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. „Odebíráme vzorky především z mrtvých obratlovců, často sražených na vozovce. Jedna zkumavka s materiálem zůstává u nás jako součást muzejní sbírky, druhá je odeslána do genetické banky Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR pro uchovávání v hlubokomrazicím boxu s teplotou minus 80 stupňů Celsia,“ uvedl Tyller. V evidenci muzea jsou vzorky 87 živočichů, u 15 z nich jde o zvláště chráněné druhy.

Využití uložených vzorků v praxi se ukázalo například v případě vlka, který byl letos sražen na silnici u Ratiboře na Vsetínsku. Pitva a analýza ukázaly silnou příbuzenskou vazbu s genetickým materiálem, který pocházel ze vzorku trusu z Malé Fatry. „Lze tedy předpokládat, že v tomto případě tento přísně chráněný jedinec přišel ze Slovenska,“ uvedl Tyller.

Ve sběrném území muzea jsou i druhy živočichů jako plch lesní, myšivka horská, bělozubky nebo rejsek horský, se kterými by mohla pomoci i veřejnost. „Nejde o žádnou cílenou výzvu k lovu, ale s přicházejícím podzimem se do chalup stahují hlodavci a občas skončí v pastech, které na ně lidé líčí. Ptáci zase poměrně často hynou po nárazu do oken budov,“ uvedl Tyller. Mrtvého obratlovce je možné vyfotit a snímek poslat i se stručnými informacemi prostřednictvím mobilní aplikace WhatsApp na telefon 775 284 222, nebo na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. „Pokud by se jednalo o živočicha, o kterého bychom měli zájem, domluvili bychom se na předání. Za jakoukoliv informaci a spolupráci budeme velmi rádi,“ uvedl Tyller.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.