Přihlásit

Preparátor potrestaný kvůli tygrům neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Preparátor Miloš Hrozínek neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty si vyslechl tříletý nepodmíněný trest. Nejvyšší soud rozhodl před časem bez veřejného jednání. Nyní zpřístupnil ve své databázi odůvodnění.

"Jednání obviněného spočívající v tom, že v rozporu s jiným právním předpisem usmrtil, zpracovával, přechovával a nabízel k prodeji exemplář druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím a tento čin spáchal jako člen organizované skupiny, je trestným činem," stojí v rozhodnutí.

V kauze figuroval také Ludvík Berousek, provozovatel zooparků a chovatel tygrů. Dostal jen podmíněný trest a podle informací ČTK dovolání nepodával, stejně jako Vietnamec Xuan Vu Le, taktéž podmínečně potrestaný, jenž přijal už rozhodnutí prvostupňového soudu v České Lípě.

Justice se zabývala úhynem tří tygrů z Berouskova chovu v roce 2018. Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi Hrozínkovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le a vyráběl z nich podle obžaloby produkty žádané ve vietnamské komunitě.

Obžaloba vycházela z odposlechů i výsledků sledování obžalovaných, jako důkazy posloužily také nalezené části tygřích těl. Podle pravomocného verdiktu nebyla trestným činem preparace tygřích kůží, ale komerční nakládání s dalšími částmi uhynulých zvířat.

Berousek původně u českolipského soudu dostal dva roky vězení se čtyřletým podmínečným odkladem plus peněžitý trest. Odvolací krajský soud v Liberci trest zmírnil na 18 měsíců s tříletou zkušební dobou a zrušil peněžitý trest. Dospěl totiž k závěru, že Berousek nebyl členem organizované skupiny napojené na černý trh.

Zdroj: ČTK, Brno, 5. 9. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.