Přihlásit

Ochránci přírody objevili na Mladoboleslavsku vzácnou bylinu, tořič včelonosný (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci přírody objevili v oblasti Vrchbělá na Mladoboleslavsku vzácný tořič včelonosný. Tento kriticky ohrožený druh dosud nebyl na Mladoboleslavsku zmapován. V Česku byl zatím zaznamenán pouze na několika místech na jižní a střední Moravě. ČTK to dnes za Český svaz ochránců přírody Klenice řekla Milada Vrbová.

"Letos mapujeme území Mladoboleslavska podrobněji. Zatím jsme objevili dvě rostliny tořiče, ale budeme pokračovat a možná objevíme další," uvedla. Tořič je silně závislý na mykorhize, tedy soužitím s houbami. "Nemůže růst všude, ale pouze tam, kde jí to umožňuje její houbovitý partner," doplnila.

Tořič včelonosný je až 40 centimetrů vysoká vytrvalá bylina, která roste na výslunných travnatých a křovinatých stráních, většinou ve Středozemí. V Česku se vyskytuje jen vzácně. Kvete v červnu a červenci. Kriticky ohrožený tořič včelonosný je chráněn zákonem a rovněž podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES).

Zdroj: ČTK, Vrchbělá (Mladoboleslavsko), 27. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.