Přihlásit

Želva i mýval do Česka nepatří (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle nových pravidel nesmí chovatelé zvířat dovážet, rozmnožovat ani vypouštět do volné přírody druhy živočichů, které jsou označované jako invazivní.

Želva nádherná, psík mývalovitý, rak mramorovaný, to jsou některé ze zvířecích druhů, které jsou v České republice odborníky považovány za invazivní.

Podle nových pravidel je lidé nesmí dovážet, rozmnožovat ani vypouštět do volné přírody. Jejich chov navíc musí zaregistrovat. Potom si je budou moci doma legálně nechat, ale jen na jejich dožití.
Na Moravě to podle znalců udělal jen zlomek předpokládaného počtu majitelů chovaných zvířat. Za porušení nařízení jim přitom hrozí sankce až do výše sto tisíc korun.
Na seznamu nepůvodních živočichů, který sestavila Evropská unie, je třicet druhů zvířat. „Nejvíce lidí nahlásilo v Česku želvu nádhernou. Pak to bylo pár mývalů, psík mývalovitý, rak mramorovaný a burunduk, což je malá veverka s pruhovanými zády,“ uvedl Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR), který má invazivní druhy na starosti. Mezi povinně hlášenými jsou i nutrie říční a ondatra pižmová, vrána domácí nebo krab čínský.
Například želva nádherná je ve volné přírodě rozšířená. Jedná se o jedince, které vypustili lidé. V zajetí jich mohou být až tisíce kusů.
Pod Beskydy žili zase mývalové severní, kteří také nepatří mezi původní druhy. V Beskydech a Poodří se také mnohokrát objevil psík mývalovitý, kterého můžou lidé velikostí a podobnou stavbou těla zaměnit za jezevce.
Pro registraci vytvořila AOPK ČR internetový formulář. „Zatím máme v Česku zapsáno zhruba sto padesát majitelů těchto zvířat. Někteří lidé mají v rámci svého zápisu uvedeno více jedinců, nebo dokonce druhů. V kraji jde o jednotky registrací,“ doplnil Görner.

Termín do konce roku

„Pokud lidé nahlásí své živočichy do konce roku, budou si je moct nechat. Musí jen zajistit, aby se zvířata nerozmnožila a neutekla do volné přírody,“ řekl Görner. Ve formuláři majitelé vyplňují, jaká opatření doma přijali, aby jim zvířata z chovu neunikla. Píší například, z jakého materiálu jsou klece a oplocení, jak jsou zabezpečená dvířka, jak vysoké jsou ploty nebo jak zamezují zvířatům v možnosti podhrabání.

Dovezený rak decimuje domácí druhy

U některých živočichů je zároveň těžké zamezit jejich rozmnožování. „Třeba rak mramorovaný nepotřebuje samce, všechno jsou to samice. V akváriu tak stačí jedna, která si vyprodukuje vajíčka, ze kterých se líhnou mláďata. U raka často reagujeme na dotazy. Budeme k nim asi muset vydat nějakou dodatečnou informaci v rámci plánované opakované výzvy k registraci invazivních druhů,“ vysvětlil Görner.
Rak mramorovaný přenáší račí mor, který decimuje české zástupce druhu, třeba kamenáče. „Ve volné přírodě je druh zavlečený z Ameriky velmi přizpůsobivý. Již po pěti měsících od narození jsou raci schopní produkovat vajíčka a založit další generaci. Je klíčové, aby se do potoků a řek nedostali,“ upozornil ochranář.
AOPK ČR zároveň plánuje se s některými lidmi o jejich chovech bavit. „Spíše ale budeme občas kontaktovat někoho, kdo zapíše exotičtější zvíře, s ním bychom probrali nějaké detailnější věci. Podle mě je lepší druhy registrovat, není to tak, že kdo svůj chov zatají, vyhraje,“ sdělil Görner.
Podle novely zákona, která platí od letošního ledna, hrozí za porušení podmínek povolení k chovu a pěstování invazivních nepůvodních druhů fyzickým osobám sankce až sto tisíc korun. Problém může podle ochranářů nastat, když někomu zvíře uteče, nebo někdo třeba nahlásí souseda, že doma zakázané zvíře má, v systému přitom dohledatelné nebude.

Inspekce chystá kontroly

Registrace zvířat je důležitá. „Poskytuje chovatelům doklad, kterým se hlásí k přechodnému opatření, tedy přihlášení zvířete na dožití. V případě kontroly se budou moct prokázat, že jsou řádně zapsaní v systému, “ řekl Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků ministerstva životního prostředí.
Kontroly budou v budoucnu provádět pracovníci České inspekce životního prostředí. „Nebudou se cíleně zaměřovat na přihlášené chovy, ale obecně na případné porušování nařízení, tedy zákaz rozmnožování invazivních druhů, jejich dovoz a vypouštění do volné přírody,“ doplnil Šíma.
Databáze chovaných invazivních druhů je neveřejná. Zároveň, pokud někdo nebude chtít nebo nezvládne své zvíře nadále držet, ho může odevzdat do speciálních zařízení. Jejich seznam slíbilo ministerstvo životního prostředí sestavit letos, zatím není dostupný.

Zdroj: 5plus2, Prostějovsko, 24. 6. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.