Přihlásit

Šelmy v kraji: vlk se objevil ve Vlčic (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejméně dva vlci se potulují v oblasti Rychlebských hor v severním cípu Olomouckého kraje, kde pohyb těchto psovitých šelem zaregistrovaly hlídky dobrovolníků i fotopasti. Zraněný vlk byl nedávno spatřen v obci Vlčice na Jesenicku.
Informaci o výskytu vlků v Javornickém výběžku severozápadně od Jeseníku zveřejnil server Šelmy.cz, který provozuje Hnutí Duha. „V posledních měsících se v oblasti Rychlebských hor pohybují aslepoň dva vlci. Kromě stopování mapovateli a dobrovolníky vlčích hlídek se jejich přítomnost podařilo doložit i pomocí fotopastí,“ uvedl server Šelmy.cz.

V polovině května náhodný svědek natočil vlka na okraji obce Vlčice. Záběry zveřejnil na sociálních sítích obecní úřad a příspěvek už sdílelo několik stovek uživatelů. „Na videu je patrné, že je zraněn a nedošlapuje na zadní nohu. Co k tomu dodat? No, kde jinde by měl vlk být než ve Vlčicích,“ stojí v komentáři obecního úřadu. Hnutí Duha požádalo případné svědky, kteří na zraněného vlka v přírodě narazí, aby o svém pozorování informovali portál Šelmy.cz.
Populace vlků se v České republice pozvolna rozrůstá. Na jejím území se podařilo zmapovat 24 vlčích teritorií. Většina z nich se nacházela v Čechách, hlavně v pohraničních oblastech. V 18 případech šlo o smečky, ve čtyřech případech o vlčí pár a ve dvou o teritoriální jedince. Nejčastěji se do Česka dostávají vlci ze severu – ze středoevropské nížinné populace, jejíž centrum je v západním Polsku a v Německu. Na Moravu a do Slezska se zatím šíří vlci ze slovenských a polských Karpat.
V lednu byl nedaleko Prostějova nalezen mrtvý vlk. Následná analýza DNA odhalila jeho původ v alpské populaci. V Horním Bavorsku úřady vydaly povolení k odstřelu vlka. Zvíře urazilo z Alp na Moravu minimálně 600 kilometrů, jeho cesta skončila 17. ledna u Olšan u Prostějova, kde jej patrně srazilo auto.
Vlci putují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc, ať už při pohybu po svém teritoriu, nebo při hledání nového. Jejich pohyb po krajině však výrazně omezuje síť silnic, které pro volně žijící živočichy představuje obtížně překonatelné bariéry.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 27. 5. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.