Přihlásit

Ptáci z Mostu zajímají vědce (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pozoruhodná divočina u města má zůstat cenným útočištěm tisíců zvířat

Most
Pět hodin pozorování, počítání. A výsledek? 5755 ptáků 23 druhů. Vše u Jezera Most. V bývalé mrtvé krajině, nyní oceňované divočině. "Výsledky jsou velice potěšující," říká po lednovém sčítání ptactva Jaroslav Bažant, ornitolog Oblastního muzea v Mostě.
Monitoring byl součástí mezinárodního sčítání vodních ptáků (International Waterbird Census - IWC).
Do celosvětové akce koordinované v ČR Fakultou životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze se opět zapojili členové Ornitologického klubu při mosteckém muzeu.
Mezi spočtenými ptáky dominovaly tři druhy racků (cca 3200 jedinců) a lysky černé (cca 2000 jedinců).
Pozorovatelé zaznamenali i 24 labutí velkých, 81 hus velkých, 85 kachen divokých, 10 kopřivek obecných, 155 poláků chocholaček, 62 hoholů severních, 37 morčáků velkých, 42 kormoránů velkých, 8 volavek popelavých, 4 volavky bílé, 33 potápek roháčů, 1 ledňáčka říčního a další druhy.
Podle ornitologa bylo největší vzácností pozorování dvou druhů severských kachen, které většinou zimují na Baltu a jen občas vzácně přezimují na vnitrozemských nezamrzlých vodách.
"Jednalo se o tři turpany hnědé a tři hoholky lední. Zejména hoholky se v Česku vyskytují zřídka, uváděno bývá méně než deset ptáků za rok," upozornil ornitolog.
Odborníci doufají, že čilý stavební ruch, který má letos vypuknout na březích jezera a následné sportovně - rekreační využití této vodní plochy, nebude mít na zimní výskyt ptáků negativní dopad a Jezero Most zůstane i nadále jejich pohostinným útočištěm.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.