Přihlásit

Pro divočáky neškodná nákaza zabíjí psy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ZLÍNSKÝ KRAJ

Ve Zlínském kraji se v poslední době objevily dva případy Aujeszkyho choroby, kterou přenášejí divoká prasata, a pokud ji dostanou psi, bývá pro ně vždy smrtelná. Veterináři říkají, že zdejší prasata jsou prokazatelně nakažená (sama vůči nemoci imunní), takže další případy mohou nastat. Na okrajích lesů v regionu se proto někde objevují nápisy, aby si lidé přivazovali své psy na vodítka. Veterináři toto nařízení nevydali, pochází zřejmě od myslivců, kteří o volně běhající psy v lesích nestojí.


„Nelze odhadnout, proč se nákaza vyskytuje právě v této oblasti. U prasete nemá žádné klinické příznaky, pes vždy uhyne,“ nastínil ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád. Nákaza není nebezpečná pro člověka.
V případech úmrtí ve Zlínském kraji šlo o lovecké psy. V půlce loňského prosince se nakazil jezevčík, který patřil majiteli z Buchlovic. Musel být utracen. Letos v lednu uhynul jagdteriér majitele ze Zádveřic. „Oba psi byli krátce před svou smrtí v kontaktu s divokými prasaty, oba vykazovali příznaky typické pro tuto chorobu,“ upřesnil mluvčí veterinářů Petr Vorlíček. Loni byly v České republice zaznamenány pouze dva případy. Druhý byl na Vysočině. Další nákazy ale nelze do budoucna vyloučit. „Z preventivního hlediska je zásadní minimalizovat možnost kontaktu psů s divokými prasaty a nekrmit je syrovým masem či vnitřnostmi z divočáka,“ vzkázal Semerád.
Tepelné ošetření masa je rozhodující. Vysoké teploty viru nesvědčí. Naopak v chlazeném a mraženém mase zůstává aktivní několik měsíců. Proti Aujeszkyho chorobě neexistuje v případě psů vakcína. Nákaza, která je rozšířená po celém světě, je přenosná i na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky i volně žijící zvířata. Přenáší se přímým kontaktem, slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa.
„Rezervoárem nákazy jsou dospělá prasata, neboť jako jediná ji přežívají. Původcem onemocnění je herpesvirus, který napadá nervovou soustavu a dýchací ústrojí,“ vysvětlil Vorlíček.
V roce 2017 odborníci monitorovali výskyt Aujeszkyho choroby v České republice. Zjistili, že více než pětina divočáků má proti ní protilátky, což znamená, že ji prodělali. Existuje tedy riziko, že vir mohou dále přenášet.
Zlínský kraj byl přitom nedávno ohniskem nákazy afrického moru prasat, který se podařilo vymýtit v roce 2018. Veterináři však varují, že se onemocnění přibližuje ze zahraničí. Ve všech okolních státech kromě Rakouska je výskyt moru už poměrně blízko státním hranicím.

Zdroj: Mladá fronta DNES, Zlínský kraj, 22. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.