Přihlásit

Ve Francii kvůli ptačí chřipce třetí rok po sobě klesne produkce husích jater (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve Francii letos z důvodu silné vlny ptačí chřipky třetí rok po sobě klesne produkce husích a kachních jater. Kvůli onemocnění musely být vybity miliony ptáků v jihozápadní Francii a druhá vlna se rychle šíří na západě. Ve středu to podle agentury Reuters uvedli výrobci foie gras, jak se delikatese vyráběné z husích nebo kachních jater říká.

Francie se snaží omezit ohniska ptačí chřipky, která se od minulého měsíce rychle šíří v oblasti regionu Pays de la Loire, hlavní drůbežářské zóně na francouzském pobřeží Atlantiku. Ptačí chřipku často přenášejí migrující volně žijící ptáci. Extrémně agresivní a vysoce nakažlivý kmen H5N1 se v posledních měsících v Evropě rychle šíří a v několika zemích vyvolal masivní utrácení zvířat.

Foie gras se vyrábí z jater hus nebo kachen obvykle nuceně vykrmovaných obilím. Jeho produkce už loni klesla oproti předchozímu roku o 20 procent na 11.674 tun. Od roku 2019 to představuje celkový pokles o 30 procent.

Ptačí chřipka producenty kachních a husích lahůdek ve Francii tradičně těžce zasahuje, protože ptáky chovají v hustých hejnech a venku. Producenti už také vyzvali ke zvýšení cen, aby vyrovnali prudce rostoucí náklady na energii a obilí. Kachny většinou dostávají kukuřici.

Zdroj: ČTK, Paříž, 17. 3. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.