Přihlásit

Karlovarský kraj navýší dotaci za odstřel divokých prasat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovy Vary 28. ledna (ČTK) - Obce v Karlovarském kraji budou moci letos opět žádat o příspěvky na odstřel divokých prasat ve svých zastavěných částech. Dříve škodila černá zvěř především v menších obcích, nyní se ale přemnožená prasata vydávají přímo i do center měst, kde ničí například městské parky. Dotaci kraj obcím nabízel už loni, byl o ni ale malý zájem. Letos se proto kraj rozhodl příspěvek navýšit, řekl ČTK krajský radní Karel Jakobec (ODS).
"Tento program nebyl loni úplně naplněn. Zastupitelstvo vyhradilo částku 150.000 korun a přišlo pouze 32 žádostí. Maximální částka, kterou zastupitelstvo kraje poskytovalo, bylo 1000 korun. Proto jsme se pro rok 2017 rozhodli tuto částku mírně navýšit. Takže místo jedné tisícovky dostane žadatel 1500 korun," řekl Jakobec.
Jednodušší by nově měly být i podmínky pro získání dotace. Místo dokladu o vyšetření na přítomnost svalovce bude k žádosti možno přiložit pouze potvrzení o převzetí uloveného kusu výkupnou zvěře. Maximální výše dotace pro jednoho žadatele je 50.000 korun. Pokud program odsouhlasí krajské zastupitelstvo, budou obce svoje žádosti moct podávat během dubna.
Jakobec také připomněl, že dotace na odstřel divokých prasat poskytují ze svého rozpočtu i přímo některé obce. Další tisícikorunu za odstřeleného divočáka je možné získat například v Sokolově. Tam prasata škodila například přímo v městském parku naproti městskému úřadu nebo v Areálu zdraví v okolí sportovišť, zrekonstruovaných za desítky milionů korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.