Přihlásit

Vlků na severu Čech přibývá, mláďata mají letos v osmi smečkách (decinsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Populace vlků v severních Čechách se nadále rozrůstá. Letos se vlčata narodila v nejméně osmi smečkách. Potvrdil to monitoring tzv. Vlčích hlídek Hnutí DUHA, ale také informace od dalších mapovatelů, lesníků či správ chráněných území.

Potomci se narodili přeshraničním smečkám v Orlických horách a na Broumovsku, v Lužických horách, na Šluknovsku, v Českém Švýcarsku i v Krušných horách. Zatím se nepodařilo potvrdit rozmnožování v oblasti Ralska, kde zoologové evidovali vlčata každoročně od roku 2014. 

„Údaje o rozmnožování vlků jsou jedny z klíčových informací o tom, jak se kriticky ohroženému druhu v Česku vede. Jsou také hlavním výchozím zdrojem pro mapu vlčích teritorií v Česku, na jejímž sestavení spolupracujeme s dalšími českými i zahraničními partnery ze sousedních zemí,“ vysvětlil vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA Miroslav Kutal z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně. 

Přibývají, i když se mění ráz krajiny
Podle Radka Kříčka, který má starosti Vlčí hlídky na Děčínsku, jsou nové přírůstky vlčích smeček pozitivní zprávou, protože kůrovcová kalamita a následná těžba dřeva mění ráz krajiny a tím ovlivňuje i život vlků. „Velmi nás potěšilo, že jsme i letos získali záznamy vlčat na Šluknovsku a v Lužických horách, a že se reprodukci podařilo potvrdit také v Národním parku České Švýcarsko. Všechna tato území byla do značné míry postižena kůrovcovou kalamitou a mnohdy nevhodnými zásahy k jejímu potlačení,“ uvedl Kříček a dodal, že ty nejvýznamnější místní biotopy ohrožené těžbou se Hnutí DUHA snaží ochránit v příslušných správních řízeních. „Ohleduplné lesní hospodaření přinese užitek nejen vlkům, ale také dalším chráněným druhům a lidem,“ doplnil. 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.