Přihlásit

Třinácté ohnisko ptačí chřipky je v jihočeské Blatné (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 17.března (ČTK) - Třinácté ohnisko ptačí chřipky potvrdili veterináři v malochovu v Blatné v Jihočeském kraji, kde bylo původně 36 kusů ptactva. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrté letošní ohnisko v regionu. Také v tomto případě šlo o subtyp choroby H5N8.

"Soukromý veterinární lékař nahlásil krajské veterinární správě informaci o úhynu slepic v neregistrovaném malochovu. Od víkendu uhynula více než třetina z celkem 36 chovaných kusů. V těsné blízkosti chovu se nachází rybník s volně žijícími kachnami, nelze vyloučit kontakt slepic s nimi," uvedl mluvčí. Zbývající drůbež v chovu veterináři utratí, v okolí vytyčí ochranná pásma.

Ohniska v chovech jsou v ČR nyní v sedmi krajích, kromě Jihočeského také ve Zlínském, Středočeském, Moravskoslezském, Pardubickém a Plzeňském kraji a na Vysočině.

Agrární komora ČR dříve upozornila na to, že chovatelé v českých komerčních chovech dodržují vysoké standardy biologické bezpečnosti. Počet ohnisek chřipky v českých malochovech podle její mluvčí Barbory Pánkové narůstá, což na komerční chovy ekonomicky významně dopadá.

Veterináři doporučují drobným chovatelům drůbeže, aby ji drželi v uzavřených prostorech a chránili ji před kontaktem s volně žijícími ptáky. "Zároveň vyzýváme občany, aby v případě nálezu uhynulých volně žijících ptáků v této oblasti ptáky nesbírali, ale informovali o této skutečnosti místně příslušnou krajskou veterinární správu," uvedl už dříve ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. Muselo se tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou ve velkochovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby nikdy nebyl prokázán z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.