Přihlásit

Orli mořští loni vyvedli osm mláďat (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VYSOČINA
Deset hnízd orlů mořských zaznamenali v loňském roce ochránci přírody na Vysočině, ale jen ze čtyř z nich vyvedli dravci v roce 2016 mláďata. Ochránci přírody okroužkovali osm mláďat. Na dvou hnízdech ale došlo k úhynu mláďat, pitva prokázala jejich otravu karbofuranem.

Orel mořský je impozantní pták a zvláště chráněný druh ve smyslu zákona o ochraně přírody i podle evropské legislativy a jeho rušení nebo pronásledování je zakázáno. Právě v období od poloviny ledna do konce dubna je nejkritičtější z hlediska vyrušení orla a opuštění hnízda. "Největší hrozbu pro tyto dravce představuje lidská činnost, například lesní práce, které mají za následek opuštění hnízda. Je nutné vytipovat a ochránit lokality, kde orli hnízdí," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Hnízdí i na Náměšťsku
Jedno z hnízdišť orla mořského se nachází i na Náměšťsku a lesáci, myslivci i ornitologové o něm dobře vědí. "To hnízdiště je tady už poměrně dlouhou dobu, možná už deset let. Orli sem létají pravidelně a hnízdí tam. Zpočátku měli problém mláďata odchovat, ale poslední roky se jim to dařilo. Jen loni se stala nešťastná událost, že orli donesli mláďatům otrávenou potravu a mláďata byla nalezena na hnízdě mrtvá," potvrdil vedoucí odboru životního prostředí náměšťské radnice Tomáš Sedláček. Orel mořský "má smůlu" právě v tom, že se živí hlavně mršinami. Jeho hlavní potravou jsou sice vodní ptáci a ryby, na našem území ale i uhynulí živočichové, třeba i v důsledku otravy karbofuranem. "Jedná se o nebezpečný jed, který je smrtelný i pro člověka, případy otravy by měly být vždy nahlášeny Policii ČR," pravila Martina Kratochvílová z Krajského úřadu Kraje Vysočina. Karbofuran je látka, která se dříve používala na ochranu rostlin a v zemědělství k hubení hmyzích škůdců. Její používání je ale od roku 2007 v Evropské unii zakázáno.

Orly ohrožuje jen člověk
Dospělí orli nemají v přírodě žádného přirozeného predátora, největší hrozbu tak pro ně představuje lidská činnost. V časných fázích hnízdění jsou velmi citliví na vyrušování, takže přítomnost lidí v blízkosti hnízda může vést až k jeho opuštění. Při těžbě dřeva pak může dojít ke zničení hnízdiště. "Vážným problémem také zůstává přetrvávající přímé pronásledování orlů mořských jak formou zástřelů, tak i otrav karbofuranem," přiznal krajský radní Martin Hyský.

Borovice se pod nimi zlomila
"Tady u nás na Náměšťsku mají orli hnízdiště v lesích Lesů ČR, revírník o něm ví, takže i těžbu a práce v lese se vlastník lesa snažil přizpůsobit tomu, aby ti ptáci tam mohli hnízdit. Svědčí o tom i fakt, že když se borovice s hnízdem před dvěma lety zlomila, podařilo se, že orli zahnízdili hned na vedlejším stromě. Takže je vidět, že se ten orlí pár sem rád vrací, přestože se kolem v porostech těžilo dřevo poměrně intenzivně, protože to byly všechno smrkové porosty, která prakticky zlikvidoval kůrovec," přiblížil Ing. Sedláček.
Česká společnost ornitologická by chtěla získat psa vycvičeného k hledání otrávených živočichů a položených návnad. První psovod se speciálně cvičeným psem by měl na území celé republiky začít otrávené návnady dohledávat od letošního podzimu. Ornitologové od roku 2006 totiž evidují na 160 otrávených jedinců vzácných dravců, orlů, sokolů nebo luňáků, ve více než 120 lokalitách v České republice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.