Přihlásit

Výlet po stopách šelem vylepší i kondici (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BESKYDY
Tradiční mapování velkých šelem, tedy rysů, vlků a medvědů, chystají na konec února ochránci přírody v Beskydech. A ke spolupráci přímo v terénu znovu vyzývají také dobrovolníky.
"Zájemci mohou výpravu do hor brát jako zajímavý výlet a příležitost k vylepšení kondice. Navíc u nich účast při mapování pomáhá budovat vztah k přírodě," popsala zooložka Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy, která akci koordinuje. Dobrovolníci, mezi nimiž každý rok nechybí ani nováčci, se mohou k účasti na mapování hlásit do poloviny února. Potřebný kontakt naleznou na webu Správy CHKO.
Letošní ročník začne ve čtvrtek 23. února a potrvá do neděle 26. února. Ještě předtím by účastníci měli absolvovat školení, které je na programu ve středu 22. února večer v Rožnově pod Radhoštěm.
Dostanou při něm instrukce, jakou trasu mají při mapování v horách absolvovat. Odborníci je proškolí také v rozeznávání jednotlivých zvířecích stop, trusu, ulovené kořisti a dalších pobytových znaků. Podklady dostanou i e-mailem.
"Dobrovolníci mohou na stopování vyrazit sami, ale není problém, aby se připojili i k našim vlčím hlídkám," naznačil Miroslav Kutal z olomoucké pobočky Hnutí Duha, jehož členové se sčítání pravidelně účastní.
Každoročně na akci do beskydských kopců vyrazí 70 až 80 lidí. Pohybují se při ní na ploše 1200 kilometrů čtverečních. Zhatit ji může jen nevhodné počasí v podobě sněžení nebo deště. V takovém případě by se posunula o týden či dva.
Veškeré náklady si účastníci monitoringu velkých šelem hradí sami. Každá mapovací skupina by měla mít k dispozici fotoaparát a podle možností i přístroj GPS.
"Po skončení mapování nám jeho účastníci posílají své zápisy o výskytu stop, jejich fotky, případně vzorky trusu. Vyhodnocení sčítání trvá obvykle zhruba měsíc," nastínila Bartošová.
Loňský monitoring prokázal, že se v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách pohybovalo minimálně deset dospělých rysů, pět dospívajících mláďat a tři vlci. Ochránci přírody potvrdili také výskyt jednoho medvěda.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.