Přihlásit

Mohli by se vlci objevit také v dalších lokalitách Krušných hor? (ustecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krušné hory
Na Chomutovsku byl výskyt vlků potvrzen. Mohli by rozšířit své teritorium?

"To, že se v Krušných horách zabydleli vlci, bylo potvrzeno již začátkem ledna. Pohyb šelem byl zaznamenán u Přísečnice, Výsluní a Nové Vsi na Chomutovsku. Na Mostecku se zatím monitoring neprovádí, nejsou žádné důkazy o tom, že by se tam vlci vyskytovali. Není ovšem vyloučeno, že by se někteří jedinci mohli časem objevit i tady. "Vzhledem k tomu, že vlk je schopen za den uběhnout desítky kilometrů, existuje i tato možnost," řekla Deníku Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Místa, kam lidská noha nevkročí
Souhlasí s ní i Petr Bílek z Mostecka, který je členem takzvaných vlčích hlídek. "Je pravda, že nebyly nalezeny žádné důkazy o přítomnosti vlků na Mostecku, ale také je tu nikdo nikdy nehledal. Já věřím, že se časem najdou důkazy i tady, protože jsou tu místa, kam lidská noha nevkročí jak je rok dlouhý a kde příroda zůstala podobná jako v minulosti. Jedná se třeba o několik údolí nad Jezeřím," prohlásil Bílek.
Dodal, že přesné lokality se ovšem nikdy neuvádí, protože panují obavy o bezpečnost zvířat.

Připomeňte si: Potvrzeno! V Krušných horách se zabydleli vlci
Smyslem vlčích a rysích hlídek je neustálý pohyb v území, kde se velké šelmy vyskytují nebo by se mohly vyskytovat. Členové hlídky monitorují jejich přítomnost a svým pohybem v terénu také odrazují jejich potenciální pytláky.
Zájemci o vlčí hlídky, kontaktujte: Petr Bílek, tel. 776 875 208, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Vlčí hlídky se momentálně soustředí především na oblast Hory Svatého Šebestiána a Horní Blatné. Tvoří je několik lidí, nejčastěji jednotlivců, kteří se procházejí v terénu a monitorují stopy. Do svých řad shánějí další dobrovolníky.
Kromě vlků se hlídky zaměřují také na velké divoké kočky, jako jsou kočka divoká a rys ostrovid.
V Krušných a Doupovských horách se totiž objevily také jejich stopy. Do našich končin se dostávají až ze Šumavy.
V Krušnohoří v současnosti operuje vlčí smečka složená ze tří až pěti jedinců. Není ale vyloučeno, že by jich mohlo být i více. Všichni pocházejí z německo - polského pohraničí z oblasti Lužice. Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata a jeleny, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy a zvyšují tak kondici populace volně žijících jelenů, srnčí, muflonů i divokých prasat.

Čtěte také: Pověry vedly kdysi téměř k vyhubení vlků
"Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci," uvedla dále Šůlová. Setkání s vlkem se nemusí bát ani veřejnost. Vlci jsou velice plachá zvířata, a jakmile člověka ucítí, utečou. Potvrdil to ředitel městských lesů v Chomutově Petr Markes.

Vlk obecný (Canis lupus). Původně byl rozšířen po celé severní polokouli, nyní je jeho výskyt značně omezen - jeho stavy radikálně poklesly a na mnoha místech byl vyhuben. V Česku se vyskytují poměrně v malé míře. Vlci dosahují hmotnosti 16 až 80 kg, žijí ve smečkách. Živí se různorodou kořistí. Mají prominentní postavení v lidské mytologii a kultuře, existuje o nich množství pohádek, knih, filmů a ság. Lidé vlky od dávných dob zabíjeli, neboť je považovali za škůdce a báli se jich."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.