Přihlásit

26 koal zachráněných při požárech v Austrálii se zotavilo (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Canberra 23. dubna (ČTK) - Dvacet šest koal, které utrpěly zranění při rozsáhlých požárech v Austrálii, bylo tento měsíc po léčbě vypuštěno zpět do přírody, píše dnes agentura DPA. Mezi nimi je také čtyřletá Anwen, která byla po loňských požárech jednou z prvních koal přijatých do péče v této nemocnici v Port Macquarie na východním pobřeží Austrálie.

"Je to skvělé. Zvířata se vrací do svého přirozeného prostředí, některá dokonce na svůj původní strom," říká vedoucí kliniky Sue Ashtonová. Díky dešťům se totiž i jejich teritoria vzpamatovala více, než se původně předpokládalo.

Ve speciální klinice v Port Macquarie se kvůli požárům léčilo 49 zvířat. Pro tyto australské vačnatce představují požáry velké riziko také z toho důvodu, že před ohněm neprchají, ale zůstávají přichycené na stromech. V australském státě Nový Jižní Wales, který byl požáry nejvíce zasažen, se populace koal znatelně ztenčila.

Požáry, které Austrálii sužovaly od loňského září do letošního března, zasáhly přibližně 19 milionů hektarů země, což je plocha dvakrát větší než celé Česko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.