Přihlásit

V Židlochovicích pomohou ohroženým vlhám, vyčistí jim areál (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Židlochovice (Brněnsko) 28. února (ČTK) - Dobrovolníci v Židlochovicích na Brněnsku o víkendu pomohou ohroženým vlhám pestrým, vyčistím jim areál, kde hnízdí, od náletových dřevin. Ptáci pak budou mít k hnízdění lepší podmínky. ČTK to dnes řekl spolupořadatel dobrovolnické akce, veterinář Pavel Forejtek.

Vlha pestrá hnízdí v kolmých stěnách bývalé cihelny v Židlochovicích zhruba posledních deset let. Podle Forejtka jde ročně asi o 15 až 20 hnízdících párů. Areál cihelny ale zarůstá. "Hnízdiště těchto vzácných ptáků proto chceme obnovit. Už loni jsme zapracovali na obnově kolmých stěn, nyní o víkendu chceme areál vyčistit od náletových dřevin," řekl.

Hnízdo si vlha pestrá staví právě na konci nory, kterou buduje v písčitých nebo hlinitých přírodních stěnách. Ptáci tak mají dobrý výhled a také snadný výlet. Když jim hnízdiště zaroste, vlhy ho podle Forjetka opustí. "Zatímco v pískovnách či u řek se jim hnízdiště přirozeně obnovuje, tady to nefunguje. O areál se nikdo nestará. Musíme tomu trochu napomoci," uvedl Forejtek.

Loni se na obnovování kolmých stěn podle něj podílelo přes 20 dobrovolníků. Také letos by mohlo jít o podobný počet, záležet ale bude na počasí. "Byli bychom rádi, kdyby se zapojilo i hodně dětí. Aby viděly, že přírodě je třeba někdy pomoci," uvedl Forejtek.

Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené druhy živočichů. Ornitologové odhadují, že v Česku hnízdí 800 až 1000 párů, právě především na jižní a jihovýchodní Moravě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.