Přihlásit

Pavián v národním parku v JAR vylezl na strom s lvíčetem v náručí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Johannesburg 4. února (ČTK) - Samec paviána se v Krugerově národním parku v Jihoafrické republice postaral o nezvyklou podívanou, když ukořistil lvíče, vyšplhal s ním do koruny stromů a začal mu pečovat o srst, jak to paviáni dělají u vlastních mláďat. Situaci zachytil Kurt Schultz, který v parku zajišťuje safari. Nic podobného prý za 20 let své praxe neviděl, napsala k tomu dnes agentura AP.

"Ten pavián o něj pečoval, jako by to bylo paviání mládě. Samci paviánů hodně o mladé pečují, ale chování toho samce vůči lvíčeti bylo stejné, jako je tomu u samic při péči o vlastní mláďata," sdělil Schultz v e-mailu.

Skupinu paviánů spatřil v sobotu a všiml si, že zvířata byla neklidná. Pravděpodobně na lvíče zrovna narazila. Smečka totiž byla v oblasti žulových kopců, kde často lvi a leopardi ukrývají mláďata, když sami loví.

"Paviáni jsou silná zvířata a když se zpočátku o lvíče začali prát, mohli mu způsobit vnitřní zranění," napsal Schultz. To ráno bylo velmi horko a lvíče vykazovalo známky dehydratace.

Když se smečka trochu zklidnila, vyšplhal se samec s lvíčetem v tlapě do koruny stromů a dlouho ho tam hladil. "Lvíče vypadalo vyčerpaně," sdělil Schultz.

On i jeho kolegové situaci sledovali a stihli pořídit fotografie. "Myslím, že to lvíče nemá šanci přežít. Ta tlupa byla velká a dospělý lev nebude schopen získat mládě nazpět. Příroda je často krutá a pro lví mláďata není lehké přežít. Když to lvíče povyroste, mohlo by být pro paviány nebezpečné. Byl jsem svědkem situace, kdy paviáni nemilosrdně zabili mládě leoparda, a slyšel jsem o případu, kdy paviání tlupa zabila lví mládě," dodal Schultz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.