Přihlásit

Virus ptačí chřipky venku přežije i dva měsíce (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 26. ledna (ČTK) - Virus ptačí chřipky se ve venkovním prostředí může udržet i kolem dvou měsíců. Záleží na intenzitě světla a teplotě nebo subtypu viru, řekl na dotaz ČTK za Státní veterinární správu Petr Majer. Veterináři v minulém týdnu po třech letech potvrdili ohnisko ptačí chřipky ve Štěpánově nad Svratkou, kolem kterého vytyčili tříkilometrové ochranné pásmo.

U konkrétního subtypu choroby, který byl nyní detekován v ČR, ale nejsou konkrétní vlastnosti dostatečně známé. Obecně platí u typu H5N8, že virus, pokud je ve svalovině nebo stolici kuřat, je infekční po dobu čtyř až pěti týdnů při teplotě čtyř stupňů Celsia a jeden až dva týdny při 20 stupních. "V peří při 20 stupních Celsia je doba rozpadu jeden týden. V prostředí je doba rozkladu nejméně 55 dnů při nízkých teplotách a nízkém UV světle," dodal Majer.

Inkubační doba u volně žijících ptáků je zhruba týden, potom můžou rychle uhynout, nebo naopak přežijí. "Viry ptačí chřipky se v přírodě vyskytují nejčastěji u volně žijících vodních ptáků, kteří jsou přirozeným rezervoárem viru a mohou být často bez klinických příznaků," dodal Majer.

V ochranném pásmu Štěpánova nad Svratkou má drůbež 185 malých chovatelů. Starají se o 2671 kusů. Podle veterinářů se zatím nechystá zpřísňování sankcí, kde nyní hrozí za nenahlášení úhynu chovaných ptáků až dvoumilionová pokuta pro podnikatele a právnické osoby a 50tisícová pokuta pro fyzické osoby. "Nesetkáváme se s tím, že by chovatelé hromadné úhyny zatajovali a tím způsobili rozšiřování nákazy," dodal mluvčí.

O potvrzení nákazy vysoce patogenního subtypu H5N8, který je pro ptáky smrtelný, informovala Státní veterinární správa minulou sobotu. Šlo o chov s 12 slepicemi a třemi kachnami. Zvířata, která neuhynula, utratili veterináři, stejně jako 12 slepic u dvou sousedů. U těchto dvou chovů se ptačí chřipka nepotvrdila, díky tomu se Štěpánovu vyhnulo plošné vybíjení drůbeže. Jak uvedl úřad městyse, podle soupisu tam 107 chovatelů má 1370 kusů drůbeže, holubů nebo okrasného ptactva.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.