Přihlásit

V Maďarsku objevili druhé ohnisko ptačí chřipky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Budapešť/Praha 15. ledna (ČTK) - V Maďarsku objevili po dvou dnech další ohnisko nákazy ptačí chřipkou. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podle úřadů se ohnisko nachází na velké kachní farmě ve východní části země. První výskyt ptačí chřipky oznámilo Maďarsko po letech v pondělí. Ptačí chřipka se v minulých týdnech objevila také na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Podle úřadů jde o silně patogenní subtyp H5N8. Čeští veterináři proto zavedli mimořádné kontroly dovážených opeřenců.

Všech 115.000 ptáků z kachní farmy bylo kvůli podezření z onemocnění virem utraceno. Stejný osud potkal začátkem týdne i 50.000 krůt z farmy na severozápadě Maďarska.

Úřady oznámily, že drůbež se pravděpodobně nakazila od volně žijícího ptactva, které migruje a kontaminuje vodní toky, z nichž pije i drůbež. Drůbeží výrobky v Maďarsku se podle úřadů mohou bezpečně konzumovat a země přijme opatření, aby se virus nemohl šířit přepravou.

"V probíhající mimořádné kontrole přesunů drůbeže se SVS zaměří nejen na drůbež z Polska a Slovenska, ale také na chovy, do kterých je přesouvána živá drůbež z Maďarska, či které jsou v jakémkoliv jiném kontaktu s územím Maďarska," sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

V České republice se ptačí chřipka objevila po deseti letech v roce 2017 a tehdy zasáhla i další evropské země. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech bylo kvůli nemoci tehdy vybito na 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.