Přihlásit

Hlášení o vlčích stopách se množí. Bývají však mylná (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé jsou vyděšeni z vlčích stop v lese. Nakonec se ukáže, že je tu zanechal velký pes nebo jezevec.

Chomutovsko
Vlčí hlídky stále pátrají po výskytu vlků na Chomutovsku a Mostecku, navíc jim k tomu pomáhá i veřejnost, která projevila o velké šelmy zájem.
Členové hlídek se setkávají s telefonáty všímavých lidí, kteří mají podezření, že v přírodě našli vlčí stopy.
Ve stopování ale mnohdy dochází k omylům, lidé si pletou stopy vlka se stopami velkých psů či jiných zvířat, jakými jsou třeba jezevec, liška či vydra. Stopy jezevce někdy dokonce mylně pokládají za stopy rysa.
Podle organizátora vlčích hlídek na Mostecku Petra Bílka je téměř nemožné potkat vlka přímo tváří v tvář. Proto nejčastějším vodítkem k jeho výskytu v přírodě bývají právě zanechané stopy.
Stopy předních končetin vlka jsou čtyřprsté, jelikož pátý prst je posazen hodně vysoko na noze a neotiskuje se. Je zřetelný otisk drápů, velikost otisku bez nich je kolem 8-12 centimetrů.
"Problém je, že podobný vzhled mohou mít i stopy velkých psů, právě zde často dochází k omylům," uvádí Bílek a zároveň dodává, že pokud u stop chybí otisky lidských bot, je větší pravděpodobnost, že by se mohlo jednat o stopu vlka.
Dalším znakem, který by mohl pomoci při určování, je stopní dráha vlků v klusu. Ta většinou probíhá terénem přímo a tvoří jednu linii. Naopak psi se pohybují nepravidelně, kličkují a odbíhají k předmětům.
"Téma vlka obecného je momentálně velice aktuální. Pozorování z poslední doby naznačují, že by se vlci už mohli pohybovat i v mostecké části Krušných hor.
Máme hlášení z 8. března od Flájí a od Bouřňáku.
Stoprocentně potvrzeno ale zatím není nic, proto budeme za jakékoli další informace velice rádi," řekl Bílek.
Aby mohl být výskyt vlka definitivně potvrzen, pomáhají odborníkům další indicie. "K potvrzení totiž dále slouží přítomnost vlčího trusu, vrcholem je stržená zvěř. Tato vodítka se používají také po roztátí sněhové pokrývky," dodal Bílek.
Pokud by někdo našel podobné otisky stop v krajině - například v blátě, Bílek doporučuje je vyfotit a to nejlépe s metrem, ale stačí jakýkoli předmět pro přibližné měřítko. Fotografie potom může poslat k přezkoumání odborníkům nebo i lidem z vlčích hlídek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.